nz120220422

Като част от събитията на международния проект „Кино резонанс“, в Дома на киното са предвидени прожекции на ПЕТ филма, специално адаптирани за публика със зрителни проблеми.

30 април * СЪБОТА * 14:00 часа

„ЛУДЕТИНИ“ на Паоло Вирдзи

С премиера в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, творбата на Паоло Вирдзи среща зрителите с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги… Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм завладя и сърцата на киноманите в България, благодарение на великолепните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти.

* * *

14 май * СЪБОТА * 14:00 часа

„МАРТИН ИДЪН“ на Пиетро Марчело

Това е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, забележителна екранизация по едноименната класика на Джек Лондон. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му… Световната премиера на „Мартин Идън“ бе на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

* * *

17 май * ВТОРНИК * 13:30 часа

„ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар

Този увлекателен анимационен филм разказва за възрастен потомък на знатен маймунски род, попаднал по случайност на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо. Филмът е изключително подходящ за детска аудитория!

* * *

24 май * ВТОРНИК * 14:00 часа

„ЩАСТЛИВИЯ ЛАЗАРО“ на Аличе Рорвахер

Този филм е разказ за срещата между Лазаро – провинциален младеж с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в изолираното градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в ценно приятелство, което ще го накара да потърси отново Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят… „Щастливия Лазаро“ бе удостоен с награда за най-добър сценарий от Кан 2018 и още десетки отличия в цял свят.

* * *

28 май * СЪБОТА * 14:00 часа

„ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ“ на Теона Стругар Митевска

Този предизвикателен и интригуващ македонски филм е носител на наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 година и разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това. Филмът записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19.

* * *

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от централна и източна Европа – Дом на киното / Dom na kinoto в София (България), TISZApART MOZI, Соенок (Унгария), CID Ptuj Център за забавления в свободното време, Птуж (Словения) и Кино „Урания“ Kino Urania & Kinematografi Osijek * Kino Urania, Осиек (Хърватия). Искаме да предложим на публиката обогатяване на изживяването в киносалона, разширяване на интересите на младите хора, а Домът на киното – да се превърне в любимо място с интригуващо, развлекателно и най-вече ексклузивно културно съдържание. Целта ни е да приобщим младите хора чрез включването им в образователни и творчески дейности, а също и публика с ограничен достъп – хора с увредено зрение, хора с увреден слух, хора с интелектуални затруднения. Сред основните цели на проекта са развитие на публиката с фокус върху кинообразование за млада публика, дигитализация, иновативни практики и усъвършенстване на системите за комуникация.

Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ / „Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds“ е международен проект, финансиран от Европейския съюз * Creative Europe *

Събитията са част от програмата на Дома на киното „Операция Кино 2021/2022“, реализирана с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

This project is funded by the European Union

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *