Въпреки че „Dark Glasses“ беше известно подобрение спрямо последните му режисьорски проекти, италианският джало майстор Дарио Ардженто не успя да предложи на феновете си нещо, което по какъвто и да е начин може да се мери със старите му класики. В този ред на мисли, творческата стъпка, която направи наскоро, ни се струва като чудесна идея – а именно, да мине пред камерата. При това не става дума за някоя малка поява или глас зад кадър, каквито е правил неведнъж в кариерата си, а за голяма и сериозна драматична роля.

Интересното обаче не свършва до тук. „Vortex“, както е озаглавен филмът, в който участва Ардженто, е режисиран от не кой да е, а от вечния провокатор и голям наш любимец Гаспар Ное, който също прави любопитен творчески завой, тъй като става дума за „състрадателна и дълбока драма“ за възрастна двойка, която се бори с болести и проблеми, свързани със старостта. Според официалната информация идеята за „Vortex“ хрумва на Ное, след като той получава сериозен мозъчен кръвоизлив, който едва не го убива. След като се възстановява, спира всички упойващи вещества и започва снимките.

Но ако темата на „Vortex“ не е толкова провокативна, колкото сме свикнали да очакваме от Гаспар Ное, то отличителният му визуален стил, който бележи най-добрите му филми, остава непроменен. За да разкаже историята си аржентинският режисьор използва така наречения „split screen”. Вижте първия трейлър на филма.

Изглежда любопитно. „Vortex“ вече беше показан на редица фестивали, включително Кан, Локарно и Карлови Вари от където си спечели доста положителни ревюта. С тях или без тях обаче ние пак щяхме да искаме да гледаме филма заради Гаспар Ное и Дарио Ардженто, а и заради историята, която ни звучи интересно. В идеалния случай очакваме нещо средно между прекрасните „Amour“ и „The Father“.

В добавка вижте официалния синопсис и три постера:

Vortex“ разказва историята на възрастна двойка, живееща в апартамент в Париж. Докато майката (Франсоаз Льобран) се бори с напреднала деменция, бащата (Дарио Ардженто) се опитва да се грижи за нея, справяйки се със собственото си влошено здраве, а синът им (Алекс Лъц) прави всичко по силите си, въпреки своите собствени сериозни лични проблеми.

vortex-poster-3-20220317 vortex-poster-2-20220317 vortex-poster-1-20220317

Режисьор и сценарист на „Vortex“ е Гаспар Ное („Необратимо“, „Enter the Void“, „Love“, „Climax“). В ролите са Дарио Ардженто, Франсоаз Льобран, Алекс Лъц, Лоран Акнин, Вук Бранкович, Килиан Дерет, Чарлс Морилон и др.

Официалната френска премиера на филма е на 13 април, а в Щатите ще го видят от 29 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *