Един от майсторите на така наречените „филми за порастването“ Ричард Линклейтър ни е предложил ново приключение в тази сфера, но този път той ще комбинира и друга от страстите си, а именно – анимацията. Всички си спомняме „Waking Life” и неповторимия „A Scanner Darkly”, но този път Линклейтър ще приложи анимационния модел върху доста по-невинна история на момче, израстващо през 60-те години в Хюстън, несъмнено вдъхновена от собствените спомени на режисьора от този период.

Apollo 10 ½: A Space Age Childhood” разказва две паралелни истории – тази на Земята, където светът се променя и е вдъхновен от „Космическата надпревара“ между Щатите и Съветския съюз, както и тази на фантастичното пътуване на едно момче до Луната, заради грешката на НАСА да направят по-малка от нужното ракета.

Вижте първо трейлъра, а после ще обсъдим подробностите:

Очаквано анимацията е просто превъзходна и докато стила със сигурност напомня „A Scanner Darkly“ с близостта си към реалните лица на актьорите, тук виждаме една съвсем различна атмосфера – цветна, невинна, красива, разказана от гледната точка на момче с големи мечти. По синопсиса, който можете да прочетете по-долу, става ясно, че все пак момченцето не е пратено наистина на Луната тайно от родителите си, както трейлъра подсказва. Въпреки това подобен израз на въображението на едно дете от този период несъмнено ще представлява вдъхновен поглед върху вътрешния свят на децата и как те са се чувствали в този период.

Ричард Линклейтър е мислил много за това как иска да изглежда анимацията. По неговите думи, тя е опит за сливане на дигиталната анимация и аналоговото усещане, което е релевантно за периода на филма. Едновременно с това той е искал и самите аниматори да имат креативен контрол върху финалния продукт и да оставят собствените си отпечатъци върху него. Режисьорът също така споделя, че голяма част от работата по „Apollo 10 ½: A Space Age Childhood” е била свършена през последните две години, които бяха безпрецедентно трудни за света, което го е вдъхновило да направи филм, който отразява надеждата, оптимизма и креативността, които той обвързва с детството си.

Ето го официалния синопсис:

Филмът разказва за кацането на Луната през 1969 г. от две различни, преплетени перспективи – астронавтите и контролния пункт на триумфалния момент в Хюстън, както и през очите на дете, израстващо там, което има собствени интергалактични мечти. Вдъхновен от собствените спомени на Ричард Линклейтър, това е поглед към американския живот през 60те години, част история за порастване, част социален коментар и част извънземно приключение.

apollo-10-poster-20220308

Apollo 10 ½: A Space Age Childhood” е режисиран и написан от Ричард Линклейтър. В главните роли са Майло Кой, Лий Еди, Бил Уайз, Натали Л’Амуро, Джош Уигинс, Закари Ливай, Джак Блек и Глен Пауъл.

Световната премиера на филма ще бъде другата седмица на фестивала South by Southwest, след което ще бъде пуснат в Netflix на 1 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *