Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Преди дни бяха обявени номинациите за наградите „Оскар“ – най-жадуваното отличие в света на киното. Новата творба на Рюсуке ХамагучиКарай колата ми“ („Drive My Car“) бе споменат в четири категории – най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий и международен филм!

2021 година беше изключително силна за японския режисьор – през юни филмът му „Случайност и въображение“ („Wheel of Fortune and Fantasy“) получи втората най-престижна награда на Берлинале „Сребърна мечка – Голямата награда на журито“, а буквално месец по-късно бе премиерата в Кан на „Карай колата ми“ („Drive My Car“) по едноименния разказ на Харуки Мураками от неговия сборник „Мъже без жени“ (2014). Филмът на Хамагучи се оказа един от най-харесваните на фестивала – неслучайно „Карай колата ми“ получава наградата на ФИПРЕССИ, на Екуменическото жури и приза за най-добър сценарий. В ревютата за се споменават безупречните изпълнения на актьорите, както и филигранния сценарий.

Две години след внезапната смърт на жена си, уважаваният актьор и режисьор Юсуке Кафуку получава предложение да режисира „Вуйчо Ваньо“ за театрален фестивал в Хирошима. Там той среща Мисаки Уатари – необщителна млада жена, която е разпределена като шофьор на любимия му червен „Saab“ 900… Принуден да се изправи пред болезнени истини от миналото, с помощта на своя шофьор Юсуке разгадава тайните, останали в живота му след неочакваната смърт на жена му. В този роуд муви по разказа на Харуки Мураками пътешествието трябва да помогне за приемането на загубата, в търсене на любов и мир.

В програмата на 26-ия София Филм Фест са включени също „Спенсър“ на Пабло Ларейн,  удостоен с номинация за „Оскар“ за най-добра актриса в главна роля (Кристен Стюарт), както и „Бягство“ на Йонас Похер Расмусен, който е в документалния конкурс на СФФ и вече влезе в историята на киното като първия филм, номиниран за „Оскар“ едновременно в категориите най-добър анимационен, документален и международен филм! „Бягство“ ще бъде показан на София Филм Фест като част от партньорството с наградата „LUX“ на публиката, връчвана от Европейския парламент и ЕФА

Очаквайте скоро повече информация за партньорството между София Филм Фест и Наградата LUX на публиката, връчвана от ЕП и ЕФА.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *