Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“
Статията не е част от редакционното съдържание на „Operation Kino“

Международната премиера на „Януари“ – дебютният игрален филм на майстора-документалист Андрей Паунов, беше в програмата „Бунтовници с кауза“ на международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин в самия край на 2021 година. Копродукцията на България, Португалия и Люксембург, получила наградата за най-добър български проект в развитие на София Мийтингс 2017, участва и в програмата на фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ 2021, където ѝ бяха връчени специална награда на журито и наградата на гилдия „Критика“ към СБФД.

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат на киноспециалистите и почитателите на документално кино в цял свят със своята трилогия за абсурда на „прехода“, в която са филмите „Георги и пеперудите“ (носител на „Сребърен вълк“ от Амстердам IDFA 2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (с премиера в „Седмица на критиката“ на 46-ия фестивал в Кан 2007) и „Момчето, което беше цар“ (показан за първи път в Торонто 2011). С неговия поетичен разказ „Да ходиш по вода“, посветен на легендарния майстор на арт-инсталации Кристо и неговите плаващи кейове, представен премиерно в Локарно през 2018 година, бе открит 23-тия СФФ през март 2019 година. Андрей Паунов дебютира в игралното кино с „Януари“, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков.

january-20220116

Сценарият на „Януари“ е дело на Алекс Барет и режисьора на филма, оператор е Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му творби. Под умелата режисура на Паунов, великолепните актьори Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев и Малин Кръстев се включват в разказването на история, изпълнена с тайнственост. Насред нищото, откъснати от света от снежна буря, двама мъже се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия…

„Андрей иска да направи филм, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, още като студент и в крайна сметка през 2015 наследниците на Радичков се довериха на него и „Портокал“, преотстъпиха правата и тогава започна работата по сценария. Андрей имаше в главата си актьор за всяка от ролите и всеки един от тях се съгласи на това щуро предложение-приключение. Йосо и Санчо са част от филма много преди да започнат снимките и ролите им са писани за тях“, споделя продуцентката Ваня Райнова.

Продуцент е „Портокал“ ООД, зад която стоят Ваня Райнова и Светослав Стоянов. Те навлизат в света на киното през 2013 година, с два успешни дебюта, като продуцент на „Чест“ на Павел Веснаков (Grand Prix, Clemront-Ferrand, EFA Nomination for Best European Short) и съавтори на документалния „Последните черноморски пирати“.

january-1-20220116

Януари“ е развиван в Torino Film Lab, First Cut Lab, EAVE и представян като проект на Cinemart Rotterdam, София Мийтингс, SоIndependent, Venice Gap Financing Market, Crossroads Coproduction Forum Works in Progress. Филмът е осъществен в ко-продукция с Тератрем (Португалия), Тарантула (Люксембург) и БНТ, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“, Португалския институт за кино и аудиовизуални изкуства, Филмов фонд Cineworld Люксембург, Програма Творческа Европа МЕДИА, Ню Бояна.

january-poster-20220116

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *