Съвсем не искаме да звучим като фаталисти, но според астрономичните изследвания и закони в един момент (след повече от 5 милиарда години) от развитието на нашата слънчева система любимото ни жълто джудже – основният източник на енергия, светлина и топлина, ще се трансформира в червен гигант и Земята буквално ще бъде отвята в небитието. И въпреки че човечеството (уж) е достигнало висок стадий в развитието на своя колективен разум, всички упорито се опитваме да досъсипем ресурсите на планетата и да осигурим изтреблението на разумните същества, които я населяват. И съвсем закономерно създаваме визуални разкази, посветени на апокалиптични теми – дали като своеобразно предупреждение за бъдещето, дали от желание да споделим страховете си и току-виж сме допринесли за предотвратяване на някой и друг апокалипсис.

Романът „Станция Единайсет“   на канадската писателка Емили Сейнт Джон Мандел излиза през 2014 година, а историята е позиционирана в постапокалиптичен свят, опустошен от вирус – всичко е възможно! Книгата печели наградата за фантастика „Артър Кларк“, а в момента НВО са готови с поредица по този сюжет, който разчита на асоциациите с Covid-кризата, драстичните климатични промени и на неизбежното предчувствие за надвиснал апокалипсис. Създател и шоурънър на сериала е Патрик Сомървил (сценарист на „The Leftovers“, „Maniac“).

Изглежда достоверно, интригуващо и странно познато, не мислите ли?! Може би сме виждали подобни кадри с драматичен глас зад кадър прекалено често в рекламни трейлъри, но кой знае защо част от атмосферата ни напомни за необузданото въображение на Тери Гилиъм… В актьорския екип, който трябва да пресъздаде историята в много на брой времеви потоци, са ангажирани Макензи Дейвис, Химеш Пател, Даниел Зовато, Дейвид Уилмът, Матилда Лоуър, Филипин Вълдж, Набан Ризван, Лори Пети, със специалното участие на Гаел Гарсия Бернал и Даниел Дедуайлър. Ето какво гласи официалният синопсис на романа, издаден у нас от „Екслибрис“:

Ден първи. Известен актьор играе Крал Лир в Торонто. Същата вечер грузинският грип избухва като неутронна бомба над цялата планета. Според новините загиват над 99 процента от населението.
Две седмици по-късно – цивилизацията се срива. Държавите угасват град по град.
Двайсет години по-късно – здрач в изменения свят, представление на „Сън в лятна нощ“ на паркинг. Пътуващата симфония обикаля в района на Големите езера, където изнася концерти и поставя Шекспирови пиеси за оцелелите. По това време животът в малките изолирани селища е сравнително спокоен. Но дори сега има причини членовете на Симфонията да ходят въоръжени.

Самият Джордж Р. Р. Мартин казва за творбата на Емили Сейнт Джон Мандел, че тя е „дълбоко меланхолична, красиво написана и прекрасно елегична… Книга, която дълго ще помня и към която ще се връщам“. Логично е, особено при вече стеклите се пандемични обстоятелства в глобален мащаб, НВО да проявят интерес към романа и – както става ясно – своевременно задействано екранизирането му.

Paramount Television Studios застава като студио зад сериала „Station Eleven“ – за момента се предвидени 10 епизода, а изпълнително-продуцентската група включва шоурънъра Сомървил, Скот Стейндорф, Скот Делман, Дилън Ръсел, Джесика Роудс, Хиро Мураи, Джеръми Подесва, Нейт Матесън, плюс Ник Кюс и Дейвид Никсей. Режисьорските задължения са си ги поделили Мурай, Подесва, Хелън Шейвър и Люси Черняк.

Премиерата на „Станция Единайсет“ („Station Eleven“) е на 16 декември 2021 по HBO Max.

195888_b

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *