Всяка зима, когато времето захладнява, а годината все повече се доближава към края си, телевизиите вадят от архивите си и започват излъчването на до болка познати коледни филми. И колкото и да си е традиция да гледаме перипетиите на Джон Маклейн и „поредната Коледа в окопите“ за семейство Макалистър, дълбоко в нас копнеем за нещо ново и интригуващо. И въпреки че почти всеки декември излизат нови проекти, в повечето случаи те се оказват дори още по-отчайващи, бивайки чисто и просто римейкове на вече култови филми или клиширани бози, които посмъртно няма да получат статута на класики. Тази година нямаше кой знае какви изгледи за особена промяна на „коледнофилмовия фронт“, особено с обявяването на поредния reboot на „Сам вкъщи“, но дори не сме подозирали колко сме грешили.

Още през септември на филмовия фестивал в Торонто се състоя премиерата на предстоящата хорър-комедия „Silent Night” – на пръв поглед обикновена сладникава романтика, която рязко бива разтърсена от апокалиптичен обрат. Филмът се оказа „тъмният кон“ в програмата на фестивала и привлече вниманието както на критиците, така и на ACM, които ще го разпространяват. Той е дело на дебютиращата Камий Грифин и няма нищо общо с едноименния слашър за убийци в костюм на Дядо Коледа.

Silent Night” ни пренася в домакинството на Нел и Саймън (в ролите Кийра Найтли и Матю Гуд) и трите им деца. В къщата на това средностатистическо семейство царят усилени  приготовления за наближаващия празник, който те ще прекарат в компанията на роднини и близки приятели в уюта на британската провинция. Само че в плана им за перфектната Коледа има един проблем, а именно, че всички без изключение ще умрат.

Вижте пълния трейлър:

Трейлърът ни впечатли главно с това, че умело си играе със зрителя. Първоначално наистина е подвеждащ, представяйки ни „Silent Night” за приятна комедия с лек привкус на така любимия на британците черен хумор. Тогава обаче, отново типично в британски стил (да не кажем даже в този на Едгар Райт), ни се представя и ексцентричния обрат. Радваме се да видим, че той е само загатнат и освен естеството му, а именно, че е апокалиптичен, почти нищо друго не ни е разкрито в детайли.

Няма как да пропуснем да отбележим, че определено натъпкания с известни имена актьорски състав ще привлече още повече внимание върху проекта. Освен номинираната за „Оскар“ Кийра Найтли към нея се присъединява не толкова познатия по име, колкото по лице Матю Гуд („Игра на кодове“, „A Discovery of Witches”), Анабел Уолис („Мумията“), Лили-Роуз Деп („The King”) и не на последно място Роман Грифин Дейвис, който скри шапката на всички в дебютния си „Джоджо Заека“ (да не забравим и да споменем, че майка му е режисьорът на филма Камий Грифин).

Общо взето, от тези 2 минутки си личи, че филмът притежава нещо, което на повечето днешни проекти им липсва, а именно атмосфера и въображение. Това отчаяние и безнадеждност от неизбежното забвение, изкусно примесени с черен хумор, строят през целия трейлър и несъмнено показват потенциала на „Silent Night” да бъде истински интригуващ коледен подарък, какъвто не сме гледали от години насам.

sn_poster

Режисьор и сценарист на „Silent Night” е Камий Грифин, а продуцент е самият Матю Вон („Kingsman”). В ролите са Кийра Найтли, Матю Гуд, Анабел Уолис, Лили-Роуз Деп, Сопе Дирису, Кърби Хауъл-Баптист, Луси Пънч, Руфъс Джоунс, Труди Стайл и др.

Премиерата на филма е на 3 декември както в кината, така и в стрийминг платформата AMC+.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *