They better be warned – the British are coming!

Прочутото семейство Кроули, с чиито свръх-британски нрави се срещнахме за първи път преди повече от десетилетие, постепенно успяха да се сдобият с почитатели не само на Острова – обзалагаме се, че голяма част от европейската публика също проследи различните перипетии, през които трябваше да минат аристократичните собственици на имението Даунтън и армията им от обслужващ персонал. За по-възрастните зрители епизодите на телевизионния сериал се превръщаха в своеобразна „заешка дупка“ за бягство от настоящето, но в същото време можем да се обзаложим, че „Имението Даунтън“ („Downton Abbey“) не събужда любопитство у младите поколения – никакъв шанс да ги интересува бурния преход в реалностите, с които трябва да се съобразяват аристократичните семейства между ХIХ и ХХ век!

Създаден от майстора Джулиан Фелоуз, след 6 сезона и 52 епизода, разпространение практически в цял свят; с три „Златни Глобуса”, 15 приза и общо 69 номинации за наградите „Еми” (най-номинираната неамериканска ТВ поредица в историята на наградите въобще!); с рекорд на Гинес – като получил най-високи оценки от критиката като формат „телевизионно шоу”, над 50 награди и над 200 най-различни номинации, през 2019 сериалът се сдоби с игрален филм. А очевидно носталгията по лорд Грантъм, чаровната му съпруга, своенравните щерки и – най-вече – великолепната му майка (в ролята е неотразимата Маги Смит!) казва своята дума и ни очаква ново посещение в просторната благородническа резиденция в британската провинция. Изненадата в продължението на сагата „Имението Даунтън: Нова епоха“ („Downton Abbey: A New Era“) е едно… интересно пътуване до южна Франция!

Епохата може да е нова, но – слава на продуцентите и авторите – героите са си същите, както и страхотните актьори, които така добре се вписват в образите, създадени сякаш за всеки от тях. Да е жива и здрава Маги Смит – на 28 декември тя ще навърши 87 години, а нейната героиня Вайълет Кроули е най-прекрасното олицетворение на прословутото британско чувство за хумор в съчетание със сурова строгост, нежно сърце и непогрешим усет за начина, по който трябва да се „инструктират“ младите поколения и да се управлява малкия свят на имението Даунтън. В случая с новата история Вайълет отново се оказва в центъра на вниманието на роднините, наследявайки „скромна вила“ в Европа… от бивш свой любим!

Режисьор на „Имението Даунтън: Нова епоха“ е Саймън Къртис, познат с „Goodbye Christopher Robin“, „Woman in Gold“, „Моята седмица с Мерилин“. Голяма част от актьорите, на които са поверени героите от семейство Кроули и прислугата на работа в техния замък, се завръщат пред камерата – Хю Боневил, Лора Карлмайкъл, Джим Картър, Брендън Койл, Мишел Докъри, Кевин Дойл, Елизабет Макговърн, Джоан Фрогат, Хари Хадън-Пейтън, Филис Лоугън, Лесли Никъл, Софи МакШера, Пенелъпи Уилтън, Алън Лийч, Роб Джеймс-Колие, Тъпанс Мидълтън, Имелда Стаунтън и великата Маги Смит. Сред потвърдените имена не забелязваме любимия ни Матю Гуд, но си признаваме, че нямаме спомен какво последно се случи с неговия герой – дали не разочарова лейди Мери и не настъпи време за раздяла?!  Има също и нови попълнения – като Хю Данси, Лаура Хадък, Натали Бей, Джонатан Закаи и Доминик Уест.

Имението Даунтън: Нова епоха“ („Downton Abbey: A New Era“) трябваше да се появи след около месец, но пандемичните турбуленции забавиха излизането му и сега се коментира премиера на кино на 18 март 2022. Съвсем навреме – в подготовка за летните пътешествия, в които лесно бихме се поддали на съблазнителната красота на южна Франция…

dap-20211116

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *