Щатската публика може да е спокойна и доволна – майсторът на разказите „в епоха“ Джулиан Фелоуз се е откъснал за малко от семейство Кроули и „Downton Abbey“, за да осветли с помощта на изпитаните похвати за увлекателен телевизионен разказ подобен исторически период, само че от другата страна на Атлантическия океан. Наскоро в мрежата се появи тийзър на поредицата „The Gilded Age“, стартирала като идея на NBC и преминала към НВО, за която се говори вече повече от две години.

С удоволствие бихме проследили заниманията на героинята на Кристин Барански – Агнес Ван Рийн, която може да се похвали със сериозни авоари и сериозни позиции като представител на висшето общество в Ню Йорк през 80-те години на XIX век.

Позлатената епоха“ е интересен период от историята на Съединените щати, обхващащ последните три десетилетия на XIX и началото на ХХ век (преди Първата световна война), който получава названието си от едноименния роман на Марк Твен и Чарлз Уорнър „The Gilded Age: A Tale of Today“. Той е издаден през 1873 година и е създаден като сатира на съвремието, в което сериозните социални проблеми се „покриват“ с тънкия слой „позлата“ на обществото, в което скорострелно се развива индустриализацията, расте пазарът на работна ръка, като в северните и западни щати се наблюдава сериозен икономически прогрес и в същото време се увеличава пропастта между все по-сериозно забогатяващите богати и обедняващите бедни хора. Тези няколко десетилетия обуславят до голяма степен развитието на Щатите през ХХ век, като стават основа за традицията в изолационистката политика и нежеланието за ангажиране в конфликтите на Стария континент, а впоследствие тази политика се трансформира през предизвикателствата на двете световни войни и води до превръщането на САЩ в една от водещите сили в световната политика и икономика през ХХ век и нашето съвремие.

Именно в тази интересна и динамична среда на не-толкова-далечното минало са поставени героите на „The Gilded Age“ и Джулиан Фелоуз – роклите и костюмите са фамозни; не се съмняваме, че диалозите също ще са написани и изпълнени със същата виртуозност, която познаваме от действието в поредицата „Downton Abbey“, само героите ще са различни – свободолюбиви и дръзки жители на американския континент. Ето какво гласи официалният синопсис:

Американската „позлатена“ епоха е период на изключителни икономически промени, на сериозен конфликт между „стария подход“ и съвсем новите системи за възприемане на света, време, в което се печелят и губят огромни богатства. На фона на тези трансформации, историята в „The Gilded Age“ на НВО започва през 1882 година с младата Мариан Брук, която след смъртта на баща ѝ се мести от Пенсилвания в Ню Йорк, за да живее със своите богати лели Агнес Ван Рийн и Ада Брук. Придружена от младата писателка Пеги Скот, която има желание да започне „на чисто“, Мариан неволно се оказва в центъра на истинска война в обществото, която се води между нейната леля, стожер сред аристократичните притежатели на „старо богатство“, и ужасяващо богатите ѝ съседи – безскрупулния железопътен магнат Джордж Ръсел и неговата амбициозна съпруга Бърта. Светът е на прага на модерното време – дали Мариан ще следва установените правила в обществото, или ще поеме риска да тръгне по собствен път?…

Освен Кристин Барански, в роли в „The Gilded Age“ ще видим още Синтия Никсън, Кари Куун, Морган Спектър, Дени Бентън, Луиза Джейкъбсън, Тайса Фармига, Блейк Ритсън, Саймън Джоунс, Хари Ричардсън, Томас Кокуиръл, Джак Джилпин и др.

Премиерата на поредицата е по НВО на 22 януари 2022 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *