Екстравагантните умове сякаш по-лесно се настройват да мислят в синхрон. Преди вече пет години бяхме представили трейлър-реверанс към комикс-поредицата на великия Алехандро ХодоровскиThe Incal“ – аниматорът Паскал Бле бе „оживил“ измислената вселена „Ходовърс”, създадена от Ходоровски и прочутия френски художник Мьобиус (Жан Анри Гастон Жиро), в която всички търсят тайнствен кристал с магически свойства. Буквално преди часове ни застигна новината, че Тайка Уайтити ще се ангажира да направи филмова адаптация по култовия комикс – новозеландския ни любимец се похвали шумно в профилите си в социалните мрежи.

Тази информация е чудесно допълнение към известното разочарование, което изпитва част от операционния екип по адрес на „Дюн“ на Дени Вилньов – може би защото не ни напуска мисълта „Какво би станало, ако Ходоровски имаше шанс да реализира своята визия за епохалния роман на Франк Хърбърт?“ Но, както казват хората на науката – „ако“ не е „историческо понятие“, нека се придържаме към реалността! Страхотно е, че именно в нея 92-годишният визионер символично „предава щафетата“ за реализиране на (част от) своите шантави творения точно на Уайтити.

Според издателите на комикса „The Incal“ – Humanoids, Уайтити ще разкаже на филмов език историята за частния детектив Джон Дифул, който живее във фантасмагоричен, дистопичен свят и се опитва да се справи с могъщи кристали, извънземни, заговори и преследвания. Важният детайл в случая с историята за началото на тази творба е фактът, че Ходоровски и Мьобиус работят заедно по заветния „Дюн“ и след неуспеха на плановете за екранизация, те решават да пренасочат творческата си енергия към „The Incal“.

Комиксът е публикуван в четири цикъла между 1981 и 2014 година и е смятан за една от най-добрите научно-фантастични рисувани поредици, създавани някога. Сигурно е великолепно чувството да бъдеш лично избран от легендарния автор на една творба – Ходоровски заявява своята вяра в способностите на Уайтити и може би затова той се „фръцка“ така „неприятно“ в трейлъра, обявяващ началото на този филмов проект. Тайка Уайтити ще работи по сценария на бъдещия филм с дългогодишния си партньор Джемайн Клемент, както и с Питър Уорън. Ето какво споделя режисьорът:

Филмите и комикс-романите на Алехандро Ходоровски са повлияли на мен и на още много творци през годините. Бях смаян и зашеметен от предоставената ми възможност да вдъхна живот на неговите иконични образи и съм изключително признателен на Алехандро, Фабрис и всички колеги в Humanoids, които ми се доверяват.

Отговорът на Ходоровски е:

Вярвам изцяло на изобретателността на Тайка, който ще създаде от „The Incal“ един удивителен филм – личен и в същото време тотално космически.

Макар работата по този проект да е в начална фаза, очакванията са огромни. До края на годината Тайка Уайтити трябва да предаде първи вариант на сценария. Кога ще се случи това, като той трябва да завърши „Thor: Love and Thunder“ и (все пак/може би) да започне един от новите филми от вселената на Star Wars?! Все още няма разпространител или стрийминг-платформа, които да проявяват интерес към „The Incal“, но сме сигурни, че нещата ще се променят съвсем скоро. Очакваме новини с нескрито нетърпение! 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments