Механикът - The Mechanic

Откъдето и да го въртим и сучем, „Механикът” е типичен (ама типичен) филм на Джейсън Стейтъм. Тоест, точно каквото са очаквали тези от вас, които са имали наблюдение върху кариерата на този актьор. Не си спомням къде и по какъв повод споменах, но този човек започва наистина да ме впечатлява с това как ни пробутва едно и също нещо вече за не знам кой път и хората все още му се радват – особено пък ако си сваля ризата. Дали и този път ще му се размине е въпрос на лично усещане.

Артър Бишъп (Стейтъм) е „механик” – наемен убиец с изключителни качества, строго следващ поредица от правила, които му позволяват да отстрани жертвата си по безброй начини, в зависимост от изискванията на поръчителя (дали трябва да изглежда като нещастен случай или вината трябва да падне върху друг). Бишъп е лоялен към работодателя си и когато получава задача да убие заради измяна своя ментор и приятел Хари МакКена (Доналд Съдерланд), той го прави с обичайното за него хладнокръвие и емоционална дистанцираност. На погребението на Хари Бишъп се среща със сина му, Стив (Бен Фостър), който е преследван от желание за разплата. Под действието на вината (отчасти) Бишъп се съгласява да му стане учител и да му покаже тайните на занaята. Стив обаче е немарлив и това не се нрави на работодателите на Бишъп, които скоро се впускат по петите им. Това, което те не знаят обаче, е, че Бишъп е разкрил, че не Хари е виновният за измяната и предприема собствена атака.

Ясно е, че филмът не е особено оригинален, но кога това е било от особено значение? Пък и както добре знаем „оригинално” е доооста относително понятие и обикновено означава пропуски във вашите лични познания. Тук обаче хората са се постарали с клишето за костюмирания злодей и с вездесъщите лични принципи. Но не това е причината при мен нещата да не се получат. За мен проблем номер едно е финалът! За да не издам нещо, ако някой не е гледал оригиналния филм с Чарлс Бронсън – който, може да се каже, слага началото на поджанра с наемните убийци – ще кажа, че и тук се наблюдава едно безобразие, което откриваме в по-голямата част от съвременните американски римейки и лично мен единственото нещо, което ме дразни повече от този конкретен случай, е финалът на „Италианска афера” – по случайност също с участието на Стейтъм. Аман! Не е останало и много от идеята за екзистенциализма, която както ни уверява „Wikipedia” е застъпена в оригинала.

От положителната страна мога да кажа, че филмът има прилично количество качествен екшън – но не от онзи неприличен тип стил „Транспортър”, а по-реалистичен и за наша радост по-кървав – и няколкото пръснати глави, на които се радвахме в трейлъра, радват и тук. Що се отнася до боя между героя на Фостър и гиганта Джеф Чейс, трудно можем да го наречем реалистичен, но аз съм доволен. Общо взето в тази област режисьорът Саймън Уест, който все още чакаме да направи втори филм като „Дъщерята на генерала”, се справя добре. Виж един-два драматични момента, решени в някакъв „фешун” визуален стил, които нямат друга функция освен времеви пълнеж, са друга работа.

Механикът  - Бен Фостър и Джейсън Стейтъм

Относно актьорите. Вече споменах Стейтъм и няма какво повече да кажа. Отива му и това си е. Колкото и да ме нервира, просто не мога да му се сърдя. Бен Фостър ми е голям любимец и се радвам, че тук въпреки че е в нещо, което бих нарекъл типична роля, не ни пробутва добре познатата запазената марка на избухлив, истеричен психопат. Доналд Съдерланд се появява за около 5-6 минутки, но пък човекът е легенда. Любовният интерес на Бишъп е абсолютно ненужен образ, който се появява за две минутки – отново само за пълнеж и за допълнителен щрих на образа на „нашия” – но за сметка на това в ролята е Мини Анден и едва ли ще има недоволни. Единственият, от който съм недоволен на 100% е Тони Голдуин, който е по-“typecast”-нат и от Стейтъм и Фостър. Стандартно и слабо изпълнение!

Та така. Ако не сте подразнени от нещо конкретно, както се случи с мен, има шанс „Механикът” да ви допадне, особено ако харесвате такива филми и не държите на нещо специално. Ако обаче не сте любители на филми със Стейтъм, за които знаете точно какво ще се случи във всеки един момент, не бих ви го препоръчал.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments