Можем само да гадаем до каква степен рисуваните герои са завладели умовете и вниманието на младите поколения – вероятно вече половината съзнателен живот на един 13-14 годишен тийн е прекаран във взиране в екрана и във фантазиране „какво би станало, ако…“ Продължението на това изречение може да бъде всякакво, но от една страна предполага нежелание/невъзможност да се ангажираш с реалността в настоящето, а от друга страна иде реч за вечното желание за свободен полет в необозримите пространства на човешката фантазия. Може би е почти същото като въображението, което се развихря при четене – с тази разлика, че оживелите рисунки от всевъзможните екрани просто предлагат нещо „наготово“.

Вероятно подобни разсъждения са провокирали създаването на най-новия филм на добре познатия японски майстор в жанра „аниме“ Мамору Хосода – премиерата на неговата „Belle“ беше в програмата на филмовия фестивал в Кан и може да повтори съдбата на филма му „Mirai“ от 2018 – след „Петнайсетдневката на режисьорите“ в Кан, той получи номинация за Оскар за пълнометражен анимационен филм. Фантазия в съчетание с важни социални теми, свързани с алтернативния онлайн-живот, който водят младежите – нима не звучи достатъчно важно?! А и изглежда просто разкошно!

Мамору Хосода („Wolf Children“, „The Girl Who Leapt Through Time“) обединява сили с един от съоснователите на неговото Studio Chizu – Юичиро Сайто, за да работят заедно по „Belle“. Очевидно е „вдъхновението“, почерпено от познатата приказка за красавицата и звяра, като героите са позиционирани в онлайн пространството, където всеки може да се окаже какъвто си пожелае да бъде. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Сузу е срамежлива, обикновена ученичка в гимназията, която живее с баща си в малко провинциално градче в планината. В продължение на години тя е просто сянка на самата себе си. Когато влиза в гигантския виртуален свят „U“, тя изведнъж се сдобива с онлайн самоличност, която се нарича Бел и е разкошна, изключително известна и обичана певица. Един ден концертът ѝ в алтернативния свят е прекъснат от появата на гигантско чудовищно създание, преследвано от отмъстителни блюстители на реда. Сузу се впуска в емоционално и епично пътешествие, за да открие истинската същност на този тайнствен „звяр“ и да намери своето истинско „аз“ в свят, в който можеш да бъдеш буквално когото/каквото си пожелаеш, можеш да обичаш и да бъдеш свободен…

Признаваме – дори и тези кратки кадри изглеждат запленяващо, не бихме имали нищо против да видим филма и на голям екран! Хосода е ангажирал аниматора Джин Ким (който е работил и по филми на Disney), който е отговорен за начина, по който изглежда главната героиня на филма; в аниматорския екип са още Том Мур и Рос Стюарт, работили по чаровните рисувани творби „Wolfwalkers“ и „The Secret of Kells“; по дизайна на атмосферата, в която се развива действието, е работил британският архитект Ерик Уонг, а композитор на филма е Лудвиг Форсел.

Belle“ е представян на фестивалите в Локарно, Йерусалим, Лион, премиерата в Щатите била в програмата на Нюйоркския филмов фестивал, след това е показван в Лондон, в самия край на декември ще тръгне по кината на Франция, а в САЩ разпространението му трябва да стартира на 14 януари 2022 година. Ако питате нас – безусловно бихме избрали да гледаме оригинална японска версия, макар че за разглезените американци се предвижда и опция за английски дублаж… И те дори не подозират какво изпускат! 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *