Джон Мадън
Джон Мадън

Две години и половина се озъртаме и ослушваме за новини около „Operation Mincemeat“ и най-накрая може да споделим първи официални кадри, в които военните униформи стоят абсолютно безупречно на Джони Флин и (трудно разпознаваемия) Матю Макфадиън, ала най-вече на актьора, олицетворяващ всичко британско на света – любимият ни Колин Фърт.

За онези, които не са чели (внимателно) или са забравили, че през пролетта на 2019 сме споменали за проект, начело на който застава легендарният режисьор Джон Мадън, ще припомним, че филмът ще разкаже истинска шпионска и много шантава история за една дръзка акция на британските служби по време на Втората световна война, чиято цел е тотална дезинформация с помощта на един… труп, изхвърлен от морските течения на испанския бряг. Германски оперативни работници заснемат документите, открити в чантата на „майора”, които водят до (погрешните) изводи, че съюзниците ще се опитат да атакуват гръцкото крайбрежие, докато всъщност целта им е освобождението на Сицилия… Ето какво гласи официалната информация, придружаваща публикуваните снимки:

„Двама британски офицери се опитват да обърнат хода на Втората световна война с вербуването на странен агент – един мъртвец. Колин Фърт, Матю Макфадиън, Кели Макдоналд и Джони Флин участват в „Operation Mincemeat“, режисиран от Джон Мадън, в чиято основа е разказа за един от най-абсурдните планове в историята. Очаквайте скоро!“

operation-mincemeat-images-netflix-1 operation-mincemeat-images-netflix-3-1 operation-mincemeat-images-netflix-2

Сценарият на филма е дело на Мишел Ашфорд, по книгата на Юън МонтагюThe Man that Never Was“, издадена през 1953 година, 10 години след реализирането на дръзката операция. Книгата вдъхновява едноименния филм от 1956 година, с участието на Стивън Бойд и Клифтън Уеб. Именно Монтагю е един от офицерите, отговорни за тоталната измама, а ролята му в „Operation Mincemeat“ е възложена на Колин Фърт.

Работата по филма е започнала още през 2019 година, като този февруари Netflix успяват да договорят разпространителските права за Северна и Латинска Америка (все още няма премиерни дати), а в Европа филмът ще бъде пуснат по кината от Warner Brothers International, като премиерата му във Великобритания е планирана за 7 януари 2022. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *