В последните години филмографията на сър Кенет Брана като режисьор е изключително неравна. Той се занимава с абсолютни провали като „Тайната на Артемис Фоул“, но и забавни и развличащи блокбъстъри като „Убийство в Ориент Експрес“ и „Пепеляшка“. През годините обаче Брана е показвал, че е изключително способен творец като режисьор, актьор и сценарист и въпреки някои спънки, винаги се интересуваме от следващите му проекти, а новият звучи по-обещаващ от всичко, което той е режисирал в последните 20 години.

Новият филм на Брана, който току що дебютира на фестивала Telluride и се радва на изключително добри отзиви, се нарича „Belfast” и е полу-автобиографичен, вдъхновен от собственото детство на Брана в Северна Ирландия през 60-те години. За незапознатите с тази част от европейската история е много важно да кажем, че именно тогава започва войната в Северна Ирландия, която продължава до 1998г.

Във филма на Брана малкият Бъди (дебютантът Джуд Хил) израства в Белфаст, заобиколен от радостни детски игри, любящи майка и баща и веселяшки настроени баба и дядо, които обичат да разказват истории. На фона на цялата семейна идилия обаче войната назрява и улиците стават все по-опасни.

Вижте трейлъра сега:

Моментално се влюбихме в този трейлър. От една страна е музиката и радостта, които струят от всеки кадър и напомнят, че войната и трагедията идват, за да разрушат щастливия живот на едно семейство. От друга – геният на съпоставянето на детската игра с мечове и щитове на кадъра с истинските войници с тактически униформи. От трета – визуално привлекателният избор да се избере черно-бяла картина, който очевидно не е просто артистична претенция, а нарочно ще обозначава основната история в миналото на Бъди, разграничавайки я от съвремието, което е снимано цветно и показва иконичните белфастки кранове Самсон и Голиат.

Трябва ли въобще да споменаваме изключителния актьорски състав, който Брана е подбрал? Джуди Денч и Киърън Хайндс са легенди, Джейми Дорнан с всяка година оставя предизвикващите си подигравки подвизи като Крисчън Грей и се установява като интересен и разнообразен актьор, а Катрина Балф не е позната на много хора, но феновете й от „Outlander“ от години повтарят, че е брилянтна актриса, която само чака своя шанс за голям пробив.

E-N4wdUWYAEYkLl E-N4we2XMAEosTa E-N4wdPXEAAHRud E-N4wdOWQAEYm-d

Belfast” е написан и режисиран от Кенет Брана. В главните роли са Джейми Дорнан, Катрина Балфи, Кирън Хайндс, Джуди Денч, Колин Морган, Джуд Хил и др.

Широката премиерата е насрочена за 12 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *