Итън Хоук е актьор, когото уважаваме и харесваме много и който е доказал през годините, че може да се справи с всякакви творчески задачи. Във филмографията му има три пъти повече роли от 30-те години, в които сме свикнали да ни изненадва в най-различно амплоа, но за първи път поема предизвикателството да работи по пълнометражен игрален филм с Ейбъл Ферара.

Става дума за най-новия филм на провокативния американски режисьор „Zeros And Ones“, чиято премиера беше на фестивала в Локарно през изминалата седмица. Ферара бе удостоен с наградата за най-добър режисьор, а поглед към новия му филм може да хвърлите веднага.

Българската публика не може да се оплаче от липса на директни срещи с Ферара – в програмата на 25-ия София Филм Фест, която ще продължи с още едно, специално издание през месец септември, беше представена една от най-новите му творби – трилъра „Сибир“ с Уилям Дефо, а преди няколко години самият режисьор изнесе майсторски клас по време на гостуването си по покана на София Филм Фест и в подготвената ретроспектива бяха прожектирани някои от култовите му филми през годините. В случая с новия „Zeros And Ones“ подозираме, че Ейбъл Ферара разчита на умението си да създава и нагнетява напрежение в разказа, както и на съучастието на Хоук в пресъздаването на тази история за един американец в Рим. Ето какво гласи официалният синопсис:

След една апокалиптична обсада, войникът Джей Джей се опитва да намери своя път в един свят, изпълнен със страх, параноя, мъждукаща надежда в сянката на Ватикана и контролиран от съществуващия lock-down. Една война между историята и бъдещето избухва и трябва да приключи до изгрева на слънцето. Една плетеница от мрачни улици създава усещането за Париж в края на окупацията му, но събитията се случват в днешния пост-модерен, древен и неподвластен на промени Рим…

Самият Ферара споделя, че филмът му може да изглежда повлиян от пандемията, но всъщност не е – по-скоро се е стремил да създаде усещането за военен филм:

Zeros And Ones“ може да бъде възприет като филм, вдъхновен от спомени за Втората световна война, ала реших, че действието се развива в днешния ден – подходът е като към шпионски филм, с партизани, сътрудници на окупаторите и всички се намират в град под обсада.

Филмът е заснет в Рим, по времена пандемичното лято на 2020 година, като оператор е Шон Прайс Уилямс („Heaven Knows What“), а автор на музиката е Джо Делия (Joe Delia & Thieves), композирал саундтраците на култови филми на Ферара като „King of New York“, „Bad Lieutenant“. В актьорския екип, освен Итън Хоук, са още съпругата на Ферара Кристина Кириак, Фил Нелсън, Валерио Мастандреа, Дуня Сичов, Корлан Мади, Махмут Сифа Еркая, както и щерката на Ферара – Ана. Надяваме се – отново фестивално – да имаме възможност да видим и този трилър на голям екран. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *