Още една галактическа сага е ще намери своя път към зрителите след малко повече от месец – Apple TV+ са готови с епохалната екранизация на „Фондацията“ („Foundation“), създадена от Айзък Азимов. Тази поредица романи са вдъхновение за много сюжети през годините, но истинските фенове отдавна жадуват за достоен образ на въображението на легендарния Азимов. На нашата „операционна“ територия сме проследили всякакви опити в последното десетилетие – и ето, че упоритостта на шоурънъра Дейвид С. Гойър се увенча с успех.

Време е за новия, подробен и детайлен трейлър, който ни подготвя за премиерата на „Фондацията“.

Безспорно и безусловно, независимо от цялостната оценка за тази адаптация (която може да се коментира след като видим как се е справил Гойър…), тя ще се превърне в сериозен хит за Apple TV+. За това сериозен принос ще има и присъствието на Джаред Харис и Лий Пейс в две от главните роли – на професор Хари Селдън и на галактическия император (част от екипа ни имат предпочитания именно към предишния трейлър, в който владетелят води разказа за зрителите). През септември всички почитатели на научната фантастика ще проследят поредното спасяване на човешката цивилизация, а ако се нуждаете от по-детайлно напомняне на сюжета, ето отново официалния синопсис на „Фондацията“ – двутомното издание на „Бард”, в което са всички книги от поредицата:

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора. След разпада на старата до появата на нова велика империя, ПИ доказва период от 30 000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ, този период може да се скъси до 1 000 години. За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода. Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън. Втората е тайна Фондация – тя трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата. Прекрасен план. Който отива по дяволите…

Шоурънър на „Фондацията“ („Foundation“) е Дейвид С. Гойър („Блейд”, „Черният рицар”), който е и основен сценарист. Той влиза в ролята и на изпълнителен продуцент наравно с Робин Азимов, Марси Рос, Камерън Уелщ, Дейвид Елисън и Дейна Голдбърг. Сред режисьорите са Рупърт Сандърс, Алекс Грейвс, Роксан Доусън и Дженифър Фанг. Актьорският екип включва Джаред Харис (Хари Селдън), Лий Пейс (брат Дей), Лу Лобел (Гаал Дорник), Леа Харви (Салвор Хардин), Лаура Бирн (Ето Демерцел), Терънс Ман (брат Дъск), Касиан Билтън (брат Доун) и др.

Премиерата на поредицата е на 24 септември 2021 година по Apple TV+. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Визуално изглежда доста добре! И ако не го напълнят с политкоректни тъпизми, то може и да е хит, при това много, ама много голям! Непременно ще се гледа, или поне първите 2-3 епизода, докато не стане ясно накъде духа вятърът! Ха-ха!

    ПП Ако е направен както трябва, ще „издуха“ всички марвелски сериали, та даже и кино филми, като Шен-чи!

    1. Ако си чел книгите, историята е изумителна. Единствената продукция тази година която ще е на това ниво сериала по „Дюн“ на Франк Хърбърт. И двете са направени по книги писани миналия век от едни от най-добрите научни фантасти – писатели.