Накратко, преди точно една година видяхме първия тийзър трейлър на „Фондацията“ („Foundation“), с който феновете получиха така жадуваното потвърждение, че адаптация на монументалната фантастична поредица на Айзък Азимов най-накрая се превърнала в реалност. Оттогава насетне новините около амбициозния проект на Apple TV+ бяха кът, но ето, че отново е време да обърнем поглед към сериала с първия пълен трейлър, който анонсира и очакваната премиерна дата.

Без излишно размотаване, вижте трейлъра.

Както казахме и миналия път, визуално всичко изглежда повече от чудесно, но когато говорим за „Фондацията“, това е необходимо, но не и достатъчно условие. За една качествена адаптация е необходимо и качествено съдържание, а за съжаление, този трейлър по никакъв начин не успява да разсее притеснението ни в това отношение – притеснения, олицетворени от шоурънъра Дейвид С. Гойър, чиято филмография е изключително неравна, а го има и момента с присъствието на „woke“ политика там, където не ѝ е мястото. Надяваме се накрая да не плачем за неосъществената версия на Роланд Емерих.

Ако не сте запознати с „Фондацията“ ви предлагаме официалния синопсис на двутомното издание на „Бард”, което събира всички книги от поредицата:

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора. След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30 000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1 000 години. За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода. Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън. Втората, тайна Фондация трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата. Прекрасен план. Който отива по дяволите…

foundation-3-20210629 foundation-2-20210629 foundation-1-20210629

Шоурънър на „Фондацията“ („Foundation“) е Дейвид С. Гойър („Блейд”, „Черният рицар”), който е и основен сценарист. Той е и изпълнителен продуцент наравно с Робин Азимов, Марси Рос, Камерън Уелщ, Дейвид Елисън и Дейна Голдбърг. Сред режисьорите са Рупърт Сандърс, Алекс Грейвс, Роксан Доусън и Дженифър Фанг. Актьорският състав включва Джаред Харис (Хари Селдън), Лий Пейс (брат Дей), Лу Лобел (Гаал Дорник), Леа Харви (Салвор Хардин), Лаура Бирн (Ето Демерцел), Терънс Ман (брат Дъск), Касиан Билтън (брат Доун) и др.

Премиерата е на 24 септември по Apple TV+.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. белким до НГ намеря време да ги прочета, че после и сериала на веднъж да врътна

    1. Лятото няма да имаш време, като почнат да те викат да излизаш. Аз една книга е чета от месец и половина и съм няма и средата

    2. Лято – Зиме…… от година ги имам луксозните издания на БАРД, и ей така си стоят