Един от проектите, които тази година очакваме с най-голямо любоитство, но, едновременно с това, и с известна доза скептицизъм, е „Последният дуел“ („The Last Duel”). Екипът, който прави филма, е на изключително ниво, а сюжетът е базиран на действителна история, която не просто е интересна, но и резонира сериозно в наши дни. Реално би трябвало да подскачаме от нетърпение, но има нещо в цялата комбинация от елементи, което ни се струва леко подозрително.

Нека първо да припомним, че „Последният дуел“ е първият филм, който Мат Деймън и Бен Афлек написват заедно от „Добрият Уил Хънтинг“ насам. Те обединяват сили със сценаристката Никол Холофсенър („Can You Ever Forgive Me?“), а на режисьорското място застава не друг, а самият Ридли Скот. Отбелязваме също, че Деймън ще изиграе главна роля, Афлек – поддържаща, а актьорският състав е допълнен от любимия ни Адам Драйвър и британското откритие Джоуди Комър. Историята се върти около най-добри приятели – рицар и оръженосец (съответно Деймън и Драйвър), които се изправят един срещу друг в последния легален дуел до смърт във Франция, след като съпругата на рицаря (Комър) обвинява оръженосеца в изнасилване.

Вижте първия тийзър сега:

Визуално изглежда страхотно, тук спор няма. Костюмите и цялата естетика на епохата са изградени перфектно, масовите сцени с много рицари в брони, както и самия дуел между двамата, където бойната хореография ще бъде много интересна – всичко е на топ ниво. Също така изглежда интересно как филмът подхожда към сензитивната тематика и как ще покаже обещаните три гледни точки на главните герои – кой прав, кой крив, кой виновен и кой оневинен.

Междувременно обаче Деймън и особено Афлек изглеждат просто абсурдно. Деймън пак иди-дойди може да мине, но Афлек с тази руса перука във форма на купа, която са му плеснали на главата, е абсолютно смехотворен. Пък да не говорим, че именно споменатата релевантност на темата прави така, че всяка реплика да звучи сякаш е натоварена с „твърде много подтекст“ – създава се усещане сякаш всеки момент някой от героите ще застане, ще погледне директно в камерата и ще каже „нали разбирате, какво всъщност искаме да кажем тук“. Стискаме изключително много палци това да е само ефект от тийзъра, защото определено нямаме нужда да гледаме нищо, което с толкова тежка ръка си размята посланието (каквото и да е то). Наистина се надяваме „Последният дуел“ просто да иска да си разкаже историята по най-добрия възможен начин, а посланието ние ще си го разберем, защото историята наистина си струва.

ld-poster-20210720

Последният дуел“ („The Last Duel”). е режисиран от Ридли Скот. В главните роли са Мат Деймън, Адам Драйвър, Джоуди Комър, Бен Афлек, Хариет Уолтър, Натаниел Паркър и др.

Премиерата е на 15 октомври.

В допълнение ви предлагаме официалния синопсис и корицата на историческия роман на Ерик Джагър, издаден у нас от Ciela:

През 1386 г., няколко дни след Коледа, огромна тълпа се събира в парижки манастир, за да наблюдава как двама мъже се бият до смърт – те трябва да докажат чия кауза е справедлива в очите на Бог. Тази драматична история, в която главните замесени лица са рицар, оръженосец и дама, е базирана върху реални събития, случили се по време на унищожителната Стогодишна война. Истинска история за престъпление, скандал и уреждане на съдебен спор чрез битка в средновековна Франция.

В мрачната и неприветлива епоха вражески войски плячкосват френските земи, лудост в обзела френския съд, схизма разделя Църквата, мюсюлмански армии застрашават християнството, а бунтове, предателства и чума излагат животите на всички на произвола на съдбата.

В центъра на историята е Жан дьо Каруж, нормански рицар, завърнал се от битка в Шотландия, който научава, че съпругата му Маргьорит обвинява оръженосеца Жак Льо Гри, стар приятел на съпруга ѝ и негов колега придворен, че я е изнасилил. Дьо Каруж завежда жалба пред още ненавършилия пълнолетие крал Шарл VI. Льо Гри обаче твърди, че е невинен, а тълпата започва да се съмнява в думите на вече бременната Маргьорит. Съдът, озовал се в задънена улица, постановява съдебен дуел, но съгласно тогавашните закони, ако рицарят загуби от оръженосеца, съпругата му ще бъде осъдена на смърт за лъжовно обвинение. Предстои свирепа битка, при която всеки от участниците в конфликта ще се изправи пред потенциално фатален край…“

posledniat-duel-korica

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 Comments

 1. Мат Деймън, като рицар изглежда точно толкова нелепо, като Мат Деймън
  като китаец сражаващ се с извънземни…

 2. Мат Деймън са го докарали точно като главния герой – модерния „кръстоносец“ в „Отгледани от вълци“.

  1. Значи те у Перник, всички са кръстоносци!!!

 3. Ясно е, че ще се гледа, въпреки абсурдната прилика на Афлек с Брайън от Бекстрийт Бойс 😀 Единственото, което ме побърква е колко наблягат на MeToo посланията – баси, няма отърване… всички жени станаха независими и се опълчват на системата. АМАН!!!

 4. Това, което на мен ми прави впечатление е не толкова трейлърът на новият филм на Ридли Скот, а филмовата арка на този творец с чиито филми съм израстнал. „The Duellists“ от 1977 е първата пълнметражна творба на Ридли Скот. Сега последната е„The Last Duel” Тази връзка между заглавията ме кара да изпитам носталгия към един творчески път. Извинявам се за патетиката си. Визионерските сцени на Скот, емоционалният заряд, страстта с която е създавал филмовата си вселена досега – е, в някои филми резултата не беше толкова добър – са истинско Кино вдъхновение! Дали този филм ще е добър или лош, дали Бен Афлек е нелеп с прическата си…? Това за мен няма значение. ,,The Duellists“ 1977 „The Last Duel” 2021 По странен начин заглавията на тези два филма ми напомня за оригамитата от ,,Blade Runner“

  1. Дуелистите е брутален филм. Този едва ли ще се доближи и на нокът от него….

 5. „Дуелистът“ е един от най добрите филми , които съм гледал, а това сега с 100 пъти повече възможности – скучен комикс.