Курортен сън
Курортен сън

Българска национална филмотека се присъединява към второто издание на A Season of Classic Films – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки (Association des Cinémathèques Européennes), обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма Творческа Европа на ЕС.

Със серия от свободно достъпни онлайн и присъствени прожекции, програмирани във времето между декември 2020 и септември 2021, съвременната публика има възможност да види изтъкнати заглавия от историята на европейското кино, наред с не толкова добре познати богатства на лента, представени в дигитално реставрирани копия. По замисъл всички прожекции трябва да се осъществяват във филмотечните киносалони на съответния киноархив с вход свободен. Продължаващите противоепидемични мерки налагат провеждане на паралелни онлайн прожекции, свободни от всякакви ограничения, като по този начин се предоставя рядката възможност тези филми да достигнат до по-глобална аудитория.

Целта на проекта е да даде директен достъп до плодовете от работата на европейските национални и регионални филмови архиви по опазване и реставриране на аудиовизуалната памет и нейната значимост в култивиране на навици за гледане и възприемане на архивни филми, върху които се гради последващото развитие на екранното изкуство.

Селекцията, която Българска национална филмотека представя пред виртуалната си публика, заедно с посетителите, които присъстваха на живо във филмотечно кино „Одеон“ на 17 юни 2021, минава под надслов „Лято в стара България“. Събитието е със свободен достъп в YouTube канала на БНФ до края на септември:

За филмите:

Курортен сън (1926)

Дебютът в игралното кино на Панайот Кенков, фотограф-художник и пионер на българското кино, излиза на екран през 1926 г. Версията, която ще бъде прожектирана в програмата към Сезона на класическия филм, е реставрирана във формат 4К в дигитализационния център на Югословенска кинотека.

Кенков пренася кинопроизводството извън пределите на София в родния си град Варна и, заедно с други ентусиасти, основава първия киноклуб в страната в средата на 20-те години на миналия век. В „Курортен сън“ младият рентиер Жежи живее самотно в своето имение, далеч от шумния град. Ежедневието му е нарушено от писмо, получено от Варна. Братовчедка му го кани да летува на крайбрежието. Жежи се унася в мечти за предстоящите приключения, заспива и сънува курортен сън…

Нашето море (1929)

nasheto-more-20210706

Това е филм-пътуване с кораб по българското черноморско крайбрежие със спирки в пристанищата на Созопол, Несебър и Поморие, разкриващи природните забележителности и красивите пейзажи на морските градове. От поморийските солници до морските бани и разнообразните занимания на летовниците на плажа, „Нашето море“ подхранва любовта към Черноморието ни и е най-ранният запазен пример за български филм, използващ рисувана анимация.

Избор на Царица на лъдженския плаж (1940)

На лятната къпалня в с. Лъджене (днес квартал на Велинград) се провежда конкурс за „Царица на плажа“. Печели го 19-годишната  г-ца Мария Д. Русева от Пловдив. Освен това са показани скокове от кулата, забавленията на младите хора край басейна, конкурс за най-красиво дете – Светла Пешева от София – и други атрактивни моменти от събитието.

Пийте само Шуменско пиво (1940)

shumensko-20210706

Рекламен филм за българската бира Шуменско пиво, показващ ръчно и автоматично миене на шишета, наливане на бирата, автобус, накичен с логото на Шуменско пиво, обикалящ из улиците на Пазарджик и различни сценки как се пие пивото, гарнирани с рекламни стихчета.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *