„The Day the Clown Cried” на Джери Луис

През април 2012 г. на един фламандски сайт можеха да се открият няколко минути с мейкинг-кадри и дубли от противоречивия филм на комедианта Джери Луис – „The Day the Clown Cried”. Година и половина по-късно, в края на миналата седмица те бяха качени в мрежата – и събудиха спомена за един от най-странните, нелепи сюжети, филмирани някога. Става дума за историята на един цирков клоун, който е затворен в нацистки концетрационен лагер по време на Втората световна война.

Филмът е по сценарий на Джоан О’Брайън в съавторство с Чарлс Дентън, написан в началото на 60-те години. „The Day the Clown Cried” е заснет от Джери Луис (освен главната роля, той поема и режисьорска отговорност) през 1972 година, но никога не е пуснат на екран. Самият той го определя като:

„Срам, който никой не трябва да изпитва – нито създателите му, нито публиката – заради това, че го гледа”.

Представете си само как главният персонаж забавлява еврейски деца, които се отправят към газовите камери?! На кого би му хрумнало да напише, че и да заснеме подобно кощунство? Фактите са известни от сценария на филма, който отдавна се подвизава онлайн в мрежата; ролките с материала са скрити (а може би и унищожени?) лично от самия автор-актьор.

Холандския новинарски репортаж, който представя работата на Луис по филма, е остарял с няколко десетилетия, но това не го прави по-малко ценен като документ за времето – кадри от филма, подготвителен процес, поява на Джейн Бъркин и Серж Генсбур… вижте, ако можете да се насилите, след като си представихте вече основната част от сюжетната линия. Ние не можахме да го изгледаме…

http://www.youtube.com/watch?v=IJai18eys0M

Джери Луис е известен американски комедиен артист и певец, актьор, продуцент и режисьор, роден е през 1926 година. 20-годишен става известен в дует с Дийн Мартин – „Мартин и Луис”; двамата поемат различни ангажименти за участие в нощни клубове, телевизионни и радио-програми, комедийни филми за Paramount Pictures. Години по-късно Луис получава признание за приноса си в „ентъртейнмънт”-индустрията на различни кинофоруми, има две звезди на Холивудската Алея на славата, както и почетна награда от Американската академия за кино и телевизия – Jean Hersholt Humanitarian Award (2009 г.). 87-годишният Луис е категоричен, че никой/никъде няма да види филма „The Day the Clown Cried”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *