Няма да измине и година, в която поне един от филмите, спрягани за всевъзможни престижни награди, да не е тежка и силно разкрасена биография, чиято стойност в повечето случай се крепи основно на плещите на силната актьорска игра. Всъщност, в последните 10 години петима от актьорите, спечелили „Оскар“ за главна роля, са били именно в образа на реални личности в драматизирани екранизации на живота им. Подобна би могла да бъде и развръзката за предстоящия филм „Eiffel”, ако, след дълго прехвърляне от ръка в ръка на всякакви холивудски продуценти, той не се беше озовал отново в родни „френски“ води.

Филмът на режисьора Мартин Бурбулон („Daddy or Mommy“), чийто друг предстоящ проект е нова адаптация на „Тримата мускетари“, разказва за Густав Айфел и усилията му да създаде нещо впечатляващо за световния панаир в Париж през 1889, което да е също толкова запомнящо се колкото работата му по Статуята на свободата. След като пътят на Густав отново се пресича с този на красивата Адриан, тяхната забранена любов става неговото вдъхновение за създаването на кула, която ще се превърне в един от най-емблематичните символи на Франция.

large-28d2a661-23a6-429e-9ff7-11ca74118162

Цяло чудо е, че имаме възможността да гледаме филма завършен след дългия процес на пре-продукция. Първоначалната идея се заражда в главата на един от сценаристите Каролин Бонгранд като чиста фикция и всъщност след обстойно проучване на историческите факти тя разбира, че въображаемата ѝ идея за любовен триъгълник в основата на построяването на Айфеловата кула изобщо не е далеч от истината. Следват години опити сценарият да бъде продаден на холивудски продуценти, за да получи по-голямо внимание, като в един момент интерес е имал и самият Ридли Скот, но винаги нещо не е достигало и в крайна сметка той се връща откъдето е тръгнал, попадайки в Pathé – най-популярната филмова компания на територията на Франция. „Eiffel” получава 23 мил. Евро бюджет, което се счита за един от най-скъпите френски филми някога продуцирани. Снимките, които започват миналото лято и са често прекъсвани заради пандемията, се провеждат на фона на мащабна реконструкция на основата на истинската кула в студията Backlot 217, южно от Париж.

af3c691c45

Актьорският състав включва френския актьор Ромен Дюри в ролята на Густав Айфел и набиращата все по-голяма популярност британско-френска актриса Ема Маки, позната на повечето зрители от сериала на Нетфликс „Sex Education”, която ще направи дебюта си във френска продукция.

Тук може да се насладите на трейлъра:

Още от трейлъра си личи, че не са пестени средства. Ако не знаехме нямаше изобщо да предположим, че не е холивудска продукция, поне визуално. Сюжетът изглежда интригуващ и умело балансиращ романтиката с драмата. И въпреки че трейлърът е само около 3 минути химията и динамиката между Дюри и Маки е неоспорима. В крайна сметка ни става ясно, че е било хиляди пъти по-добре продукцията да си остане европейска, тъй като така историята ще бъде доста по-достоверно разказана. „Eiffel” определено изглежда като филм, които не е за изпускане.

Премиерата е на фестивала в Ангулем, а официално във френските кина ще се разпространява от 25 август.

MV5BNDQxOWM2MDctMzM5Ni00NDhhLTk2MmUtOTBhNzliOGM1ZGQ1XkEyXkFqcGdeQXVyMzA4MDA0Mjc@._V1_FMjpg_UX1000_ Eiffel_poster

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *