Десетилетие на българското кино

Продължава програмата „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Летете с Росинант” на Джеки Стоев.

Българска оперна трупа е на турне в Европа. Поради липса на пари пътуват със стар, почти негоден автобус, наречен “Росинант”. Когато шофьорът се напива от радост, че му се е родил син, кормилото поема възрастният диригент – лош шофьор, който вярва в своята непогрешимост.

По време на пътуването новият член на оркестъра – разсеяният тимпанист Теди, неусетно се влюбва в младата Мария. Тяхната зараждаща се връзка се следи от целия състав на операта и скоро двамата са въвлечени в сложна плетеница от бившите любови и настояща завист между членовото на трупата. Докато километрите летят, в автобуса се развихря купон, музикантите свирят и пеят – празнуват раждането на сина на шофьора. Във вакханалното смесване на оперни мотиви и народни ритми от Балканите маестрото открива отражение на собствените си търсения и създава мечтаната от него опера.

В концертната зала музикантите постигат бляскав успех, вдъхновено дирижирани от щастливия маестро. Сякаш на всички са им поникнали ангелски крила. Дори автобусът, старият “Росинант”, литва в облаците. И понеже рейсът е български, от небето на оперната сцена пада едното му колело. Но за какво са им колела – нали със силата на любовта и музиката – могат да летят!

Режисьор на филма е Георги Стоев – Джеки, който е и сценарист в съавторство със Светослав Овчаров. Оператор е Пламен Гелинов, музиката е дело на Горан Брегович („Циганско време”, „Аризонска мечта”, „Ъндърграунд”). Ролите са поверени на Кръстю Лафазанов, Ицко Финци, Стефания Колева, Мая Новоселска, Дидо Мачев, Татяна Лолова, Жанет Иванова, Георги Мамалев, Венци Такев, Нона Йотова, Васил Денев, Ана и Боряна Шехтови. Със специалното участие на Симеон Щерев, Венци Такев, Иво Папазов – Ибряма и танцьори от ансамбъл “Българе”. Продуценти са Диана Дамянова и Александър Методиев.

Филмът е ко-продукция между България, Сърбия и Австрия – копродуценти от българска страна са Д&Д Агенция и Радиовижън Плюс, от австрийска – Амур Фу, а от сръбска – Комуна, известна като продуцент на филмите „Ъндърграунд” и „Черна котка, бял котарак”; с финансовото съдействие на НФЦ и БНТ. Разпространяван е у нас и в Австрия, Германия, Швейцария, Сърбия и Черна гора.

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в “Десетилетие на българското кино”.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *