Found

Може да сме благодарни на съществуващата „война“ между големите стрийминг платформи, които се надпреварват в създаването на уникално съдържание, което да привлича все повече и повече нови потребители (и да задържа старите), защото тя, в крайна сметка, изигра доста важна роля за това „Фондацията“ („Foundation“) най-накрая да стигне до екран.

Опитите за адаптирането на монументалната фантастична поредица на големия Айзък Азимов се простират десетилетия назад във времето (ние покриваме само малка част от тях), но нещата се задвижиха наистина едва преди две години, когато Apple TV+ (стрийминг услугата на технологичния гигант Apple) спечели правата за продуцирания от Skydance Television проект, подготвян от Дейвид С. Гойър („Блейд”, „Черният рицар”) и впоследствие оттеглилия се Джош Фридман („Terminator: The Sarah Connor Chronicles”, „Война на световете”).

Малко след това последваха прекрасната кастинг новина, че в ролята на създателя на психоисторията Хари Селдън ще влезе любимият ни Джаред Харис, и разочароващото обявление, че режисьорът, който ще даде тон на целия сериал, ще бъде Рупърт Сандърс („Снежанка и ловецът“, „Дух в броня“). А сега идва един от най-важните моменти, който, освен всичко друго, е и доказателство, че „Фондацията“ е факт и няма отново да потъне в забвение – появата на първия тийзър трейлър. При това не става въпрос за някакви си секунди с надписи, а за истински, качествен поглед към сериала, включващ и коментар от самия Дейвид С. Гойър. Вижте!

Визуално изглежда прекрасно – цялостният дизайн, сценографията, костюмите, атмосферата и ефектите са на изключително високо ниво, както подобава за подобен проект. Но „Фондацията“ не е само визуално пиршество и точно тук се появяват притесненията ни. Не виждаме нещо конкретно (на този етап не ни е много лесно да се ориентираме и да преценим колко големи ще са промените спрямо историите на Азимов), просто знаем какво е естеството на книгите и смятаме, че улавянето на тяхната същност няма да е лесно. И ако красиво, но кухо снимащият Рупърт Сандърс ще е отговорен само за един епизод и него няма какво да го мислим, то Дейвид С. Гойър стои зад всичко, а той има доста неравна (по отношение на качеството) кариера и поне ние виждаме доста възможности за окепазяване. И под окепазяване нямаме предвид неща, като това, че изключително важният (феновете на Азимов знаят защо) Ето Демерцел е жена – в ролята чудесната Лаура Бирн.

На този етап искаме да запазим позитивизъм и да смятаме, че творческият екип ще се справи, защото видяното в рекламата наистина ни допадна и създаде желание да видим крайния резултат час по-скоро. В допълнение ви предлагаме официалния синопсис на двутомното издание на „Фондацията“ (на „Бард”), което събира всички книги, както и един тийзър постер.

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория (ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора. След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30 000 тъмни години на анархия и хаос в Галактиката. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1 000 години. За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода. Първата, явна, трябва да спаси човешкото познание и да следи да се осъществява на практика планът на Селдън. Втората, тайна Фондация трябва да се справя с фактори, които ПИ не би могла да предвиди, както и внимателно да контролира Първата. Прекрасен план. Който отива по дяволите…

Фондацията

Шоурънър на „Фондацията“ („Foundation“) е Дейвид С. Гойър („Блейд”, „Черният рицар”), който е и основен сценарист. Той е и изпълнителен продуцент наравно с Робин Азимов, Марси Рос, Камерън Уелщ, Дейвид Елисън и Дейна Голдбърг. Актьорският състав включва Джаред Харис (Хари Селдън), Лий Пейс (брат Дей), Лу Лобел (Гаал Дорник), Леа Харви (Салвор Хардин), Лаура Бирн (Ето Демерцел), Терънс Ман (брат Дъск), Касиан Билтън (брат Доун) и др.

Премиерата се очаква през 2021.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 Comments

 1. На пръв поглед бива. Притеснението идва от Гойър, поради когото не тая особено високи очаквания. Съмнява ме да дам шанс на сериала. Все още се надявам за качествен Хиперион.

  1. Ще го гледаш. Защо такива като теб си мислят че някой ви вярва на глупостите които пишете.
   Съмнявал се да даде шанс на сериала……. абе я…………..

  2. Кои са такива като мен? 😀
   Беше ми интересно да видя трейлъра, тъй като харесвам книгите. Дори не знаех, че подобен сериал се подготвя, но като видях името на Гойър рязко ми захладня всякакъв интерес. Въпросното лице да не бе намесено, пак може би не бих го гледал. Сериали си причинявам рядко – за справка последно гледах трети сезон на Туйн Пийкс по време на излизането му и Чернобил.

 2. Прекрасно!
  Със същите притеснения съм и аз, но пък трябва да сме оптимисти. Ябълката тепърва трябва да се доказва, че става за нещо в творческо отношение и се надявам да създадът нещо, което да им носи име. „Войната“ има и добри страни 🙂

 3. Някой запознат може ли да ме светне, така ли трябва да се четат, или по година на излизане?
  В същото време заслужават ли си всички?
  1. Прелюдия за ФондациятаPrelude to Foundation, 1988
  2. Битката за ФондациятаForward the Foundation, 1993
  3. ФондациятаFoundation, 1951
  4. Фондация и ИмперияFoundation and Empire, 1952
  5. Втората ФондацияSecond Foundation, 1953
  6. Острието на ФондациятаFoundation’s Edge, 1982
  7. Фондация и Земя

  1. „Фондация“, „Фондация и Империя“ и „Втора Фондация“ в този ред е добро начало.

  2. Маска, а другите заслужават ли си?
   Така едно време изчетох всичко, което намерих по Ендър, но просто щото ги „подкарах“

  3. 9. „Прелюдия за Фондацията“ (1988). Това е първият роман за Фондацията (при все че засега е последният написан).
   10. „Фондацията“[1] (1951). Вторият роман за фондацията.
   11. „Фондация и Империя“ (1952). Третият фондационен роман, изграден от два дълги разказа, издадени за пръв път през 1945 година.
   12. „Втората Фондация“ (1953). Четвъртият фондационен роман.
   13. „Острието на Фондацията“(1982). Петият фондационен роман.
   14. „Фондация и Земя“ (1983). Шестият фондационен роман.
   Дали ще добавя още томове към поредиците? Бих могъл. Има място за по една книга между 5 и 6 и между 9 и 10, както, разбира се, и между повечето от другите. А и спокойно мога да напиша нови томове след 14-ия — толкова, колкото си искам.
   Айзък Азимов, от встъпителни думи към „Прелюдия за Фондацията“

  4. През 1993 г. излиза и „Битката за Фондацията“, която се явява втора по хлонология.

  5. Аз лично не съм съгласен да се започва с прелюдията, дори бих я оставил последна. В оригиналната трилогия има доста питанки оносно Хари Селдън и психоисторията, които малко по малко се разплитат. Прелюдията премахва всякаква мистерия, дори бих казал се получава малко а-ла Пришалецът и Прометей – ненужна, макар и сносна разяснителна притурка.

 4. А понеже Маската спомена-ще има ли филм по ‘Хиперион“ на Дан Симънс? Великолепен сюжет,който отдавна трябваше да е претворен на екрана!

  1. За Фондацията не знам, ама силно се надявам на Хиперион-а и Ендимион-а… Ама само да не ги осерат, защото както тук, това е много сложна работа за пресъздаване на тезите и идеите на тези романи, както и идеологиите застъпени в нишките на романите. Последно знам, че Брадли Купър е откупил и държи правата на Хиперион-а…