the-war-of-rohirrim-title-20210613

От край време богатите и наситени с интригуващи герои от най-различен размер и произход  светове са били изкушаващо предизвикателство за киното. Опитите подобни вселени да се адаптират от страниците на дебел роман и да достигнат големия екран в препълнен киносалон могат да бъдат триумфални в случая на поредицата „Хари Потър“ и трилогията „Властелинът на пръстените“ или могат да са напълно посредствени и незапомнящи се подобно на адаптациите на „Хрониките на Нарния“. Но със или без краен успех всяка история със заложен дори и само лека капчица потенциал си струва да бъде екранизирана на принципа „проба-грешка“, докато не се налучка правилната формула (за пример разочароващият като адаптация, но добър сам по себе си филм „Златният компас“, последван от почти перфектния BBC сериал „Тъмните му материи“).

В други типични случаи пък, когато Холивуд надуши, че нещо е касово, се започват римейкове, продължения, предистории, спинофове и така докато кладенецът не пресъхне. Дори класики като „Властелинът на пръстените“ не са защитени. В началото на миналото десетилетие се появи трилогията „Хобит“, която определено не може да се сравнява с величието на предшественика си. Традицията явно продължава и днес, тъй като преди 2 години стана ясно, че Amazon ще са начело на сериал, предистория на „Властелинът (действието ще се развива през Втора епоха на Средната земя), а пък този четвъртък WarnerMedia обявиха на пресконференция, че подготвят нов stand-alone аниме филм, предвиден за големия екран.

Филмът се нарича „The Lord of The Rings: The War of Rohirrim” и ще ни разкрие историята зад крепостта Шлемово усое, разказвайки ни за живота, приключенията и пропитите с кръв времена на една от най-култовите фигури на Средната земя, могъщия крал на Рохан – Шлем Тежкоръки. Битката при Шлемово усое от Третата епоха е една от легендарните схватки в Средната земя, която режисьорът Питър Джаксън пресъздаде в „Двете кули“, където силите на Рохан (и елфите) се бориха с многобройни орди орки, развихрени от белия магьосник Саруман по заповед на Тъмния лорд Саурон.

the-war-of-rohirrim-b-20210613

Продукцията ще бъде колаборация между Warner Bros. Animation и New Line Cinema, а на режисьорския стол ще седне майсторът на анимета Кенджи Камияма („Blade Runner: Black Lotus”, „Ghost In The Shell: Standalone Complex“). Сценарият е дело на Джефри Адис и Уил Матюс, които свързваме с друг успешен фентъзи проект „The Dark Crystal: Age of Resistance”. За радост на феновете „The War of Rohirrim” се е сдобил с благословията на Филипа Бойенс, която е част от наградените с „Оскар“ сценаристи на двете трилогии и която тук ще влезе в ролята на консултант. Въпреки че Питър Джаксън не е пряко свързан с проекта, няма съмнение, че легендарните му творения ще служат за вдъхновение и образец.

Президент на Warner Bros. Animation Сам Регистър споделя:

Това ще бъде поредният епичен образ на света на Толкин, който никога не е бил разказван досега. За нас е чест да си партнираме с голяма част от невероятния талант зад двете филмови трилогии, заедно с нови творчески светила, които да разкажат тази история.

The Lord of The Rings: The War of Rohirrim” не е първата анимация по Толкин – не бива да забравяме, че преди да настъпи ерата на Джаксън, феновете грееше екранизацията на „Властелинът на пръстените“ на Ралф Бакши от 1978 г. Няма съмнение, че с толкова голяма и популярна вселена като Средната земя, ще има още много и разнообразни истории, които ще видим на екран, и стига да се отнасят с уважение към създаденото от Толкин, ние нямаме нищо против.

Продукцията на „The Lord of The Rings: The War of Rohirrim” върви с пълна сила и следващият етап е избор на актьори за озвучаване. Тайничко се надяваме, че някой от оригиналната трилогия може да завърне (като Джон Рис-Дейвис например) за малка роля, но това са си наши мечти. Задължително ще продължим да следим развитието на продукцията.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Аз пък си очаквам първи кадри около сериала „Властелинът на пръстените“ 🙂 (ако въобще там има някакво развитие, де)…