Макар и с желание да се пресъздаде информация за минали събития, някои филмови проекти придобиват все по-плашеща връзка с новините от последните дни. От началото на май дългогодишният конфликт между палестинци и израелци на територията на Ерусалим и ивицата Газа отново ескалира застрашително и стана причина много личности в международната политика да призоват към въздържане от взаимни удари. Групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“ бомбардират цели в контролирани от Израел територии, а самите израелци отвръщат на удара също с ракети; и двете страни дават жертви, сред които има и невинни деца… И няма (голямо) значение кой първи влиза в ролята на провокатор – по-важното е, че вече няколко десетилетия не може да се постигне адекватно споразумение.

Идеята за разговор и поставяне на началото на изглаждане на противоречията именно между тези вечно враждуващи противници е пресъздадена в новия филм на НВО „Oslo“, за който вече сме споменавали в новините ни. Макар да са включени кадрите, които вече ни направиха впечатление в предишния трейлър, творческият и продуцентски екип на НВО сега представя обогатен поглед към непримиримите противници и двама дипломати, които правят всичко, на което са способни, в името на (вечно изплъзващия се) заветния мир…

Напомняме, че „Oslo“ e адаптация по едноименната пиеса на Дж. Т. Роджърс, удостоена с награда „Тони“, като самият той подготвя сценария на бъдещия филм, режисиран от притежателя на награда „Тони“ Бартлет Шер. Разказана е удивителната истинска история за тайните преговори между израелци и палестинци през 1993 година – положени са героични усилия и тихомълком в „задкулисието“ са се оформили неподозирани приятелства, като целта на всички – и най-вече на едно семейство норвежки дипломати – е да се стигне до преговори между израелци и палестинци и до Договорите от Осло. Те са подписани през 1993 между Израел и ООП (Организацията за освобождение на Палестина), като част от мирния процес в израелско-палестинския конфликт и официално са наричани „Декларация на принципите“.

В образите на двамата основни „двигатели“ на тези преговори са носителката на „Златен глобус“ Рут Уилсън („The Affair“, „His Dark Materials“) – като норвежката министърка на външните работи Мона Юл, и номинирания за награда „Еми“ Андрю Скот („Fleabag“, „Шерлок“) – като нейния съпруг и прочут норвежки социолог Тарие Род-Ларшен. В актьорския екип, разпределени с роли на представители на ООП и израелски държавнически мъже, са Салим Дау, Уалид Зуайтер, Джеф Уилбуш, Игал Наор, Дов Гликман, Ротем Кейнан, Итцик Коен, Тобиас Зилиакус, Сасон Габаи и др.

oslo-poster-20210515

Продуценти на „Oslo“ са Марк Тейлър, Джаред ЛеБоф и Адам Сийгъл (Marc Platt Productions), както и Майкъл Литвак, Гари Майкъл Уолтърс и Светлана Меткина (Bold Films). В групата на изпълнителните продуценти, освен сценаристът и режисьорът на филма, са още Стивън Спилбърг, както и носителят на „Еми“ Марк Плат („Bridge of Spies“), Кристи Макоско Кригер („The Post“) от DreamWorks Pictures, Дейвид Литвак от Bold Films и Камбра Овъренд.

Премиерата на „Oslo“ е по HBO и HBO Max на 29 май 2021 – само след две седмици. Искрено се надяваме дотогава напрежението в Близкия Изток, на което сме свидетели в последните дни, вече да е потушено…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *