Един от новите филмови проекти, с които се гордеят НВО, вече е почти готов и ще дебютира след месец в каналите на мултимилионната корпорация. Става дума за „Oslo“ – адаптация по едноименната пиеса, удостоена с награда „Тони“, като в основата на сюжета е удивителната истинска история за тайните преговори между израелци и палестинци през 1993 година, до които водят усилията на едно норвежко семейство.

Главните роли са поверени на носителката на „Златен глобус“ Рут Уилсън („The Affair“, „His Dark Materials“) и номинирания за награда „Еми“ наш любимец Андрю Скот („Fleabag“, „Шерлок“), а в режисьорския стол е притежателят на награда „Тони“ Бартлет Шер. С толкова много обещания се надяваме и крайният резултат да отговаря на предварителните заявки и да спира дъха на зрителите – не само с екшън, но и с представяне на факти, които са малко известни за широката публика.

Прекрасно е да видиш супер-талантливи актьори в сериозно действие, макар и предназначено за малък екран. Този трейлър представя част от важните елементи за добре композиран политически трилър и ще очакваме с интерес готовия филм. Сценарият му е дело на авторът на едноименната пиеса Дж. Т. Роджърс.

В „Oslo“ е пресъздадена истинската история за тайните уговорки, неподозирани приятелства и героични усилия, които тихомълком се случват в „задкулисието“, с помощта на двама норвежци, за да се стигне до преговорите между непримиримите врагове – израелци и палестинци, и до Договорите от Осло. Те са подписани през 1993 между Израел и ООП (Организацията за освобождение на Палестина), като част от мирния процес в израелско-палестинския конфликт и официално са наричани „Декларация на принципите“. В образите на двамата „виновници“ тези преговори да се реализират въпреки всички пречки, са Рут Уилсън – като норвежката министърка на външните работи Мона Юл, и Андрю Скот – като нейния съпруг и прочут норвежки социолог Тарие Род-Ларшен.

В актьорския екип, разпределени с роли на представители на ООП и израелски държавнически мъже, са Салим Дау, Уалид Зуайтер, Джеф Уилбуш, Игал Наор, Дов Гликман, Ротем Кейнан, Итцик Коен, Тобиас Зилиакус, Сасон Габаи и др. Продуценти на „Oslo“ са Марк Тейлър, Джаред ЛеБоф и Адам Сийгъл (Marc Platt Productions), както и Майкъл Литвак, Гари Майкъл Уолтърс и Светлана Меткина (Bold Films). В групата на изпълнителните продуценти, освен сценаристът и режисьорът на филма, са още самият Стивън Спилбърг, както и носителят на „Еми“ Марк Плат („Bridge of Spies“), Кристи Макоско Кригер („The Post“) от DreamWorks Pictures, Дейвид Литвак от Bold Films и Камбра Овъренд.

Премиерата на „Oslo“ е на 29 май 2021 по НВО и НВО Max – ще следим дали ще успеем да открием елементи, характерни за работата на Спилбърг, да уловим къде като изпълнителните продуценти е имал възможност да вложи своя творчески принос…

oslo-poster-20210428

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *