„Един човек в повече“
„Един човек в повече“

Европейското кино има богата и величествена история на творческо въображение и мощ, отвъд корпоративните догми на днешния ден. Винаги е добре да има поводи за припомняне на големите филми с непреходни артистични фигури, които понякога дори са по-актуални днес, отколкото преди десетилетия.

Две такива заглавия могат да се гледат на голям екран днес от 18:30 часа и утре в 19:00 часа.  В зала „Славейков“ в София, където продължава програмата „Удивителният Мишел Пиколи“.

Днес дават  „Един човек в повече“ , режисиран от прочутия разказвач Коста Гаврас в края на 60-те години на миналия век. Гаврас още е жив и на 88 години може да се обърне назад към една невероятна кариера в киното.

„Един човек в повече“
„Един човек в повече“

Един човек в повече“ е от силните заглавия в богата филмография на Гаврас. Тук Мишел Пиколи си партнира с Клод Брасьор, Жан-Клод Бриали, Жак Перен, Морис Гарел, Франсоа Перие, Жерер Блен, Шарл Ванел и Бруно Кремер.

Това е история за война и мъжество. През  1943-а група участници във френската съпротива извършва рискова операция, за да освободи от затвора дванадесет осъдени на смърт. Чак след като се оттеглят на сигурно място се оказва, че в групата е попаднал един човек в повече. Докато германците вървят по петите им, предводителите на групата се питат как да постъпят с този непознат…

Сюжетът е по романа на Жан-Пиер Шаброл.

„Милу през май“
„Милу през май“

От 1943-а скачаме в 1968-а със съботната прожекция на „Милу през май“ от 1990-а година. Филмът ще бъде представен от Стефан Прохоров в зала „Славейков“.

Режисьор е Луи Мал – едно от най-обичаните имена в историята на престижното френското кино, оставил солиден отпечатък и в Холивуд. Тук Мишел Пиколи играе с други легенди, сред които и ненадминатата Миу-Миу.

През май, 1968-а година Франция е скована от стачки. В красиво провинциално имение в Жерс, госпожа Вьозак издъхва от сърдечен удар. Синът й Милу събира членовете на семейството за последна почит на покойната. Пристига цяло шествие от хора, загрижени най-вече за подялбата на наследството: Жорж – братът журналист от „Монд“ и жена му Лили – англичанка ; Камий – дъщерята на Милу – скудоумна съпруга на лекар от Бордо; Клер – хомосексуалната племенница, придружена от приятелката си.

Първоначалните вълнения отминават и всеки се отдава на маниите и дребните си страсти. Малко по малко, новините по радиото, ентусиазмът на току-що върналия се от Париж син на Жорж, съжителството в изолация и може би слънчевото време оказват своето въздействие и променят поведението им…

Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки. Входът е с билет – стандартна цена 6 лева, намалена цена 4 лелав, или с абонаментна карта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *