Всички сме запознати с фразата „За всяко гърне има похлупак!“ и другите разновидности с влакове и пътници. Като всяка мъдрост тя може да бъде приложена за всеки аспект от живота, включително и за вкуса и предпочитанията ни за кино. Имаме си независими и фестивални филми, насочени предимно за ценителите на 7-то изкуство, непринудените „арт“ личности и членовете на академии за престижни награди. Имаме си холивудски филми за тези, за които филмите са чисто и просто развлечение, боливудски – за по-изчанчените натури и за къде без европейското кино – вечен символ на качество и изящество.

Разбира се можем и до безкрай така да си делим филмите на всякакви категории, но няма как да отречем, че наистина всеки тип кино има определени за него качества, поради които го ценим. Ето например британското кино винаги се е славило с леко по-семпли сюжети, но за сметка на това безспорно силна актьорска игра. Скандинавското кино от своя страна пък е на съвсем различно ниво. Потискащи, мрачни и често целящи да разкрият тъмната страна на човешката природа, филмите от севера не са за всеки, но именно това, че поемат рискове каквито в комерсиалното кино рядко се срещат, ни впечатлява. В последно време благодарение на стрийминг платформите скандинавските продукции започнаха все повече и повече да набират глобална популярност и това личи по големия брой новопродуцирани „северни“ филми и сериали. Такова е и новото попълнение в каталога на Netflix – предстоящият сериал „Katla” – който ще бележи първата им оригинална исландска продукция.

Katla” е по идея на известния исландски режисьор Балтазар Кормакур, по-познат на широката публика с приноса му към филми като „Еверест“, „Два патлака“ и „Adrift”. Сериалът ще се състои от 8 епизода, от които 4 ще са режисирани от Кормакур. Историята ни пренася в смразяващо красивата, но и опасна исландска природа, където година след избухването на вулкана Катла, момиче, обявено за мъртво, изневиделица се завръща сякаш нищо не е станало. Странни събития започват да се случват след като древни предмети, тънещи в леда на айсберг от векове, излизат на бял свят и водят до катастрофални последици.

Още от трейлъра си личи, че сериалът няма да изневери на обичайния скандинавски стил. Атмосферата е злокобна и потискаща, а заради определени прилики в тематиката няма да изключим и вероятността от сравнение с успешния и меко казано недостижим немски сериал на Netflix „Dark”. Мистерията и разследването вървят ръка за ръка със свръхестествените елементи на сюжета, което не се вижда за първи път в скандинавски сериал на стрийминг платформата. Трейлърът само засили вече огромния ни интерес и се надяваме, че „Katla” ще се нареди редом до или дори ще задмине „The Rain” и „Ragnarok” както по успех, така и по качество.

Вижте официалния синопсис, както и постера:

Една година след ужасяващото изригване на подледниковия вулкан Катла, спокойствието в малкото градче Вик е драматично нарушено. Докато хората се евакуират от района, мистериозните елементи, които са били дълбоко замръзнали в ледника от праисторическите времена насам, започват да излизат от топящия се лед и причиняват последствия, които никой никога не би могъл да предвиди.

katla-1-210210531 katla-poster-210210531

Katla” е режисиран от Балтазар Кормакур,а в ролите ще видим Алиет Опхайм, Бьорн Торс, Ингвар Егерт Сигурдсон, Валтар Скарсгард (нов брат на хоризонта) и други.

Премиерата е на 17 юни по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *