Читателите ни, които се интересуват или поне следят някои от по-големите фестивали, със сигурност са чували името Прано Дейли-Бонд и нейния дебют „Censor”. Филмът беше част от официалната селекция в Сънданс в началото на годината и критиците са изключително впечатлени от видяното. Впоследствие заглавието обикаля още няколко различни феста в страни като Германия, Холандия и Южна Корея. Международният фестивал в Палм Спрингс определя Дейли-Бонд за режисьорка, на която си струва да се обърне внимание.

Съвсем скоро се очаква „Censor” да се появи и по кината в Щатите и Англия и по този повод от разпространителите Magnet Releasing, част от Magnolia Pictures, пуснаха първи трейлър. Вижте го и вие:

За щастие, тези деветдесет секунди не издават кой знае колко. Само загатват за ужаса и потискащата атмосфера, за която всички критици толкова говорят. Основен положителен аспект е естетиката, която също може да бъде видяна и усетена от кратките кадри. „Censor” обещава един мрачен поглед към осемдесетте години на миналия век и цензурата, която е трябвало да бъде наложена върху филмите на ужасите по това време.

Ето и официалното описание на сюжета:

Енид Бейнс (Ниам Алгар) е филмов цензор. Тя е изключително горда с щателната си работа, предпазвайки нищо неподозиращата публика от пагубните ефекти, които сцените на обезглавяване и избождане на очи могат да окажат върху човешкото съзнание. Чувството ѝ за дълг да защитава зрителите е засилено от вината и невъзможността ѝ да си спомни подробности около изчезването на сестра ѝ преди много години, която наскоро е обявена за мъртва. Когато работата ѝ я сблъсква със странен филм от архивите, който трябва да оцени, бегли спомени започват да се събуждат в нея. Скоро тя започва да открива странна връзка между зловещата касета и нейното собствено минало.

Вижте и официалния плакат на филма:

censor-poster-20210521

Censor” е режисьорски дебют на Прано Дейли-Бонд, като тя е и сценарист наравно с Антъни Флетчър („The Boat People”). В ролите ще видим Ниам Алгар, Майкъл Смайли, Винсент Франклин, Ейдриън Шилер и други.

Премиерата е насрочена за 11 юни по кината в Щатите, а седмица по-късно трябва да се появи и по дигиталните платформи.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *