Католиците и православните християни вече отбелязаха „най-светлия си празник“, а днес, на Гергьовден, 6 май, своя Великден празнуват киноманите като нас. Това е денят, в който посрещаме дългоочаквания първи трейлър на „Benedetta“ – доста забавилия се (минаха близо три години от появата на първата официална снимка) нов филм на супер любимия ни Пол Верховен.

Benedetta“ е базиран на вещо озаглавения роман „Immodest Acts: The Life Of A Lesbian Nun In Renaissance Italy“ на Джудит К. Браун и разказва истинската история на монахинята Бенедета Карлини (Виржини Ефира). В края на 15 век, когато чумата опустошава земите, тя се присъединява като новачка в манастир в Песия, Тоскана, където причинява сериозни сътресения в общността. Бенедета, която има стигмата (рани, които имитират тези, получени от Иисус по време на неговото разпъване на кръст) и от ранна възраст е способна на чудеса, получава обезпокоителни религиозни и еротични видения и започва забранена любовна афера с друга монахиня.

След дълго отлагане „Benedetta“ ще дебютира на тазгодишното издание на фестивала в Кан, което ще се проведе в началото на юли, и по този повод получаваме и споменатия първи трейлър. Вижте го.

В последно време историите за еднополови връзки между жени са част от мейнстрийма, но като следствие по-скоро на политически адженди, отколкото на творчески търсения, и доста често крайните резултати (поне що се отнася до киното) са лишени от дълбочина и провокативност. Но ако има режисьор, за който нямаме съмнение, че ще стои максимално далеч от политиката, а ще разглежда сериозни теми като религия и секс, смело гмурвайки се без свян в дълбините на човешката психика, то това е Пол Верховен. Ако не вярвате, вижте „Тя“, който все още ни държи влага, както и някои от по-старите му, холандски филми.

Ние нямаме капчица колебания тук – „Benedetta“ е един от най-очакваните от нас филми за годината, а очакваме да е и сред най-добрите. Нямаме търпение! В добавка вижте и един постер.

benedetta-poster_20210506

Режисьор на „Benedetta“ е Пол Верховен („Робокоп“, „Зов за завръщане“, „Първичен инстинкт“, „Черната книга“, „Тя“), който е и съсценарист заедно с Давид Бирке („Тя“, „Slender Man“) по романа на Джудит К. Браун. В ролите са Виржини Ефира, Шарлот Рамплинг, Ламбер Уилсън, Оливие Рабурдин, Клотилд Куро, Дафне Патакиа, и др.

Филмът ще дебютира в конкурсната програма на Кан на 9 юли, което е и официалната премиерна дата за Франция.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments