Дойде моментът и за ново включване от един наистина уникален актьор, често подценяван, но способен на невъобразими превъплъщения – Уилям Дефо. В случая със „Сибир“ („Siberia“) той се е „подложил“ отново на сериозното, но превърнало се в традиция предизвикателство – да бъде режисиран (за шести пореден път от 1998 година насам) от култовия режисьор Ейбъл Ферара. По време на тяхното дългогодишно сътрудничество очевидно двамата са изградили умела комуникация за създаване на образи и разказване на стряскащо провокативни истории – и ето как в дивата снежна пустош един изгубил пътя си скиталец ще търси своята душа и ще разгадава тайните на „черното изкуство“.

Изглежда като стопроцентов психологически хорър-трилър – висш пилотаж, на който почитателите на Дефо и Ферара са свикнали и го очакват. Шокиращи образи, дръзки режисьорски решения, сериозно взиране в тъмата на човешките души и здрав саундтрак – ще има за всекиго по нещо. Още повече след премиерата на филма на Берлинале 2020, „Сибир“ вече имаше възможност да пообиколи света, макар и в частичен дигитален формат, и може да бъде видян на голям екран в Дома на киното в петък, 7 май, при това представен чрез лично видеообръщение от режисьора Ферара, отправено към екипа на 25-ия София Филм Фест.

И тъй като предпочитаме поетичния синопсис на Берлинале, ще направим опит да хвърлим някаква яснота върху сюжета на филма чрез него, като пренебрегнем сухото обобщение, подготвено за щатското разпространение на „Сибир“:

Един човек бяга от един свят в друг, странен и студен. Кожите и огънят го топлят; пещера е неговият подслон. Той е съсипан човек, който иска да бъде сам. Но дори изолацията не му носи вътрешен покой и той отново тръгва на пътешествие, този път навътре в себе си. Той изследва сънищата си, обръща се към спомените и търси видения. Редките срещи с други хора са на език, които той не говори, с тела, които го вълнуват, и видове любов, които той изследва и след това губи. Пътуването му се превръща в танц с демони, но отново и отново пламва светлина.

В историята на киното съществуват много опити митичното да се представи като нещо интимно, а радикалното като лично изследване. Но има само един творец, който е необуздано анархичен, метафизично загадъчен и в същото време обсебен от божественото и фанатичен по отношение на истината: Ейбъл Ферара, който отново обединява сили с актьорското си алтер его, Уилям Дефо.

siberia-poster_20210506 siberia-poster-1_20210506

Ейбъл Ферара („Ms .45“, „Кралят на Ню Йорк“, „Лошият лейтенант“, „The Funeral”) е и сценарист на „Сибир“ („Siberia“), наравно с Крист Зойст („Welcome to New York“). В ролите са Уилям Дефо, Саймън Макбърни, Доуниа Сиков, Кристина Чириак, Даниел Хименес Чачо и др. Разпространението на филма в САЩ е предвидено да започне от 18 юни 2021. А феновете на Ферара в София ще се преброим (отново) в Дома на киното на 7 май, начало 20:30 часа. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. ???
    Този филм го гледах миналата, ако не и по миналата година… има го в замунда от както свят светува…..
    Мисълта ми е че нещо много късно го пускат, но имайки предвид измислената пандемия….