Винаги сме харесвали Ноа Баумбах („The Squid and the Whalе”, „Frances Ha”), който продължава да е един от най-талантливите и ярки „гласове” на независимото американско кино, но след повече от отличния му последен филм „Marriage Story“, направо го обожаваме. Затова и очакваме следващия му проект с още по-голямо нетърпение от обикновено.

Production Weekly съобщават, че Баумбах се е нагърбил с първия си филм, който не е изцяло по негова оригинална идея – екранизация на „Бял шум“ („White Noise“) на Дон ДеЛило, определян като един от емблематичните романи на постмодернизма, който през 1985 г. носи на автора си престижната National Book Award. Историята следва университетски професор по хитлеристика, който има любяща съпруга, с която непрестанно се тревожат за смъртта. Един ден притесненията им стават реалност, когато над дома им (споделян с четири от общо шест деца от предишни бракове) се появява смъртоносен химичен облак.

За главните роли на професора и съпругата му Ноа Баумбах ще се обърне към двама свои отколешни познайници – Адам Драйвър, с когото работи по прекрасния „Frances Ha” и разбира се, „Marriage Story“, където е просто виртуозен, и партньорката в живота на Баумбах Грета Гъруик, която, освен актриса, е и негов съавтор на сценариите на „Mistress America“ и вече споменатия „Frances Ha“ (както и на предстоящия „Barbie“ с Марго Роби, на който Гъруик ще е и режисьор). Дето се вика, ако нещо работи, не го сменяш.

Ще отбележим, че не винаги филмите на Ноа Баумбах са за „отличен“ (понякога са просто окей), но когато му се получат наистина, резултатът е впечатляващ – последният пример за това е „Marriage Story“, а от „Бял шум“ очакваме да попада в същата категория. Всички предпоставки са налице – литературната основа на Дон ДеЛило е желязна (между другото ДеЛило е автор и на романа в основата на супер любимия ни и според нас ужасно недооценен „Космополис“ на Дейвид Кроненбърг), а в ролите са актьори, с които режисьорът доказано работи страхотно.

Ето и официалния синопсис на българското издание на романа, който дава допълнителна представа за естеството на „Бял шум“ и илюстрира защо темите му (и подхода към тях) са точно в „експертната зона“ на Баумбах.

Бял шум“ е трагикомичен роман за консуматорския свят, медиите, интелектуалната ексцентрика, дезинтеграцията и реинтеграцията на семействата, както и за съвременния страх от смъртта. Всичко това – пречупено през една година от живота на Джак Гладни, професор по хитлеристика в един идиличен колеж в малко провинциално градче, край което е изпуснато опасно химическо вещество.

Нямаме търпение да видим крайния резултат, а междувременно ще следим развитието на „Бял шум“ („White Noise“) отблизо и ще се включваме с всичко по-интересно.

A1Tyk2V68HL

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *