В последните години свикнахме с биографии на иконични музиканти, дефинирали XX в. с творчеството си, които гледаха да не странят прекалено много от истинските събития, но очевидно бяха направени с идеята все пак да покажат субектите си в добра светлина. Днес обаче ще си говорим за проект, който вероятно ще е точно обратното, който ще наблегне на всеки един скандал, неразбирателство и ненормалщина, които са се случили по пътя, защото това е пънк. А нищо не е по-пънк от The Sex Pistols.

Колкото и да е трудно за вярване, иконичната банда, която практически прави така, че пънкът да не може да бъде игнориран като проста гаражна субкултура и променя изцяло британската младежка култура (от музикален вкус, през мода, чак до държание), всъщност имат кариера траеща по-малко от 3 години. The Sex Pistols се формират 1975 г., през 1977 г. излиза единственият им албум „Never Mind the Bollocks, Here’s The Sex Pistols“ и се разпадат през 1978 г.

Смятаме, че няма много режисьори по-подходящи да разкажат тяхната история от Дани Бойл. Въпреки че не харесваме еднакво всяко негово произведение, той ни е голям любимец и без съмнение е точният човек да разкаже тази история – култовият „Trainspotting” все пак е най-близкото нещо до олицетворяване на The Sex Pistols във филмов формат, до което сме се докосвали. Историята на бандата донякъде беше разказана в „Syd & Nancy”, но там сюжетът беше основно фокусиран върху Сид Вишъс, докато в новия проект за лимитиран шест-епизоден сериал, озаглавен просто „Pistol”, ще бъде адаптирана от мемоарите на китариста Стийв ДжоунсLonely Boy: Tales from a Sex Pistol”.

Сериалът ще бъде продукция на FX, което е чудесно само по себе си, тъй като заглавията им почти винаги са ориентирани към зрялата аудитория, така че няма нужда да се притесняваме, че сексът, наркотиците и пънк рокът ще бъдат приглушени, за да не се покварят дечурлигата. Поредицата е създадена от Крейг Пиърс („Moulin Rouge!”, „The Great Gatsby”), а ще бъде продуцирана и режисирана от Дани Бойл.

Целият основен актьорски състав вече е нает и в главните роли ще видим купчина изгряващи британски актьори, което смятаме за най-добрия вариант. Вярно е, че в момента в съзнанието ни Гари Олдман е единственият Сид Вишъс, но имаме дълбоката вяра, че това ще бъде сериал, който ще се фокусира върху цялата банда и колоритната ѝ история. Ще видим Тоби Уолъс като Стийв Джоунс, Ансън Буун като Джони Ротън, Луис Партридж като Сид Вишъс, Джейкъб Слейтър като Пол Кук, Фейбиън Франкъл като Глен Матлок, Дилън Люелин като Уоли Найтингейл, Сидни Чандлър като Криси Хайнд, Ема Апълтън като Нанси Спънджън и Мейзи Уилямс като пънк рок иконата Джордан.

Ето и какво казва самият Бойл за проекта:

Представете си да нахлуете в света на „Downton Abbey” и „The Crown“ с всичките си приятели и да изкрещите песните си и яростта си в лицето на всичко, което те представляват. Това е моментът, в който британското общество и култура се промениха завинаги. Това е точката на детониране на уличната култура, когато обикновените млади хора завзеха сцената и обгазиха със своята ярост и своята мода; всички бяха принудени да ги гледат и да ги слушат и всички или ги следваха, или се страхуваха от тях. The Sex Pistols. А в средата е един чаровен, неграмотен клептоман – герой за собственото си време – Стийв Джоунс, който по собствените си думи се превръща в 94-ия най-добър китарист на всички времена. Това е историята как стига до там.

Продукцията на „Pistol” се очаква да започне на 7 март и със сигурност ще следим за първите кадри на актьорите в целия им пънк блясък.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *