Дори да не беше пресъздал (голяма част от) специалния фантастичен свят на Дж. Р. Р. Толкин, само с усилията му да възстанови филмови архиви от Първата световна война с „They Shall Not Grow Old“ и с лудия порив да съживи може би най-великата музикална група в историята на света (ever) в един документален филм, Питър Джаксън би заел достатъчно високо място в личната ми класация за предани фенове, които имат шанса да направят в живота си именно онези неща, за които мечтаят. Само си представете какво означава 56 часа суров материал – невиждан досега филмов и видео-архив, в който Джон, Пол, Джордж и Ринго са около 28-29-годишни и работят по албума „Let It Be“!

Първоначалните планове на новозеландския тотален The Beatles-фен бяха „The Beatles: Get Back“ да се появи през настоящата пандемично-побъркана година – точно половин век след излизането на легендарния, 13-ти албум от официалната британска дискография на The Beatles. Всички знаят какво се случва през есента на 1969 и пролетта на 1970 – Джон Ленън уведомява останалите членове на групата през септември, че напуска, но никой не може да предполага дали това решение не е временно; на 10 април Пол Маккартни пуска прессъобщение, че повече няма да работи с групата, а „Let It Be“ излиза на 8 май 1970. И вече нищо в света на музиката няма да бъде същото…

Няма как да опиша завистта, която изпитвам към Питър Джаксън – бих извършила сериозни престъпления, за да съм на негово място, и да имам шанса да работя с този уникален архив, от който той ще „композира“ история. Вижте какво ни е приготвил той като „утешение“ за това, че чакаме филма „The Beatles: Get Back“ вече (доста) повече от обещаното.

Архивният материал, с който работи Питър Джаксън, е заснет от Майкъл Линдзи-Хог, а сред „купонджиите на терен“ в студиото, освен четиримата шегаджии, се забелязват Йоко Оно, Линда Маккартни, Били Престън (на клавишните), великият Джордж Мартин, изключителният музикален продуцент на The Beatles, и още доста исторически значими фигури в историята на групата. Още един прекрасен акцент в този документален филм е възможността да се чуе част от допълнителните 150 часа неизползвани и непубликувани до момента аудио материали на групата, с които Джаксън също разполага! Ето това наричам аз „най-щастливия фен на всички времена“.

The Beatles: Get Back“ е историята на Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар по времето, когато планират първото си изпълнение на живо след няколко годишно прекъсване и работят по записването и репетирането на 14 нови песни, замислени да бъдат пуснати в бъдещ live-албум. Във филма е включено – за първи път в неговата пълнота – последното изпълнение на живо на The Beatles, незабравимият концерт на покрива на сградата на Apple в Лондон; присъстват и други песни и класически композиции от последните два албума на групата – „Abbey Road“ и „Let It Be“.

Всичко това е тотално, неизмеримо, 100%-удоволствие, чист адреналин, сбъдване на мечти на няколко поколения маниаци на тема The Beatles. Изкушаваме се да напомним думите на Пол по адрес на проекта:

Много съм щастлив, че Питър реши да се зарови в нашите архиви и да направи филм, който представя истината за начина, по който The Beatles записват заедно. Приятелството и любовта между нас излизат наяве и ми напомнят колко лудо и прекрасно време сме имали шанса да изживеем заедно!

The Beatles: Get Back” има ентусиазираната подкрепа от страна на Йоко Оно Ленън и Оливия Харисън, а ето отново и думите на Ринго Стар:

Очаквам с нетърпение този филм. Питър е велик и е страхотно да можем да видим отново всички материали, заснети толкова отдавна. В продължение на часове просто се забавлявахме, умирахме от смях и създавахме музика – и нямаше нищо общо с версията за тези записи, която после се появи в пространството. Имаше много радост и мисля, че Питър ще представи точно това. В тази версия ще има много повече мир и любов – такива, каквито бяхме ние!

Напомняме, че продуценти на „The Beatles: Get Back” са Джаксън, Клер Олсън („They Shall Not Grow Old”) и Джонатан Клайд, а изпълнителни продуценти са Кен Каминс и Джеф Джоунс от Apple Corps. Музиката във филма ще бъде миксирана от Джил Мартин и Сам Окил в легендарното Abbey Road Studios в Лондон. Разпространители на документалната творба са Disney, като за момента се говори сериозно за кино-разпространение (а не за директно пускане на Disney+!) от 27 август 2021. Дано удържат на обещанието!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments