Причините шпионският жанр толкова време да е печеливш и да пробужда интерес у зрителите са очевидни – изначално внедрената интрига на тайните самоличности, промъкването на забранени места под прикритие и напрежението, когато някой герой е заподозрян в лъжа, са прекрасна комбинация за създаване на успешни разкази. Понякога жанрът го избива повече на екшън, а понякога – на трилър, но и в двата случая, стига подходът да е правилен, се получават интересни резултати, които ни окупират вниманието. А това, че има толкова интересни истории за истински съществували шпиони, които все още не сме виждали, само може да ни радва.

Следващата доста високопрофилна шпионска продукция, която ще гледаме на екран, ще бъде именно такава истинска история и то от „Златния век“ на този тип разкази – Студената война. Филмът е озаглавен „The Billion Dollar Spy” и ще бъде адаптация на книгата „The Billion Dollar Spy: A True Story of Cold War Espionage and Betrayal“ на носителя на „Пулицър“ журналист Дейвид Хофман, който базира труда си на разсекретени данни от ЦРУ, както и на интервюта с преки свидетели на реалните събития. И докато във филма със сигурност ще има известни творчески свободи (за подсилване на художествения ефект) ни се струва, че това е една много сериозна и истински интересна основа за такъв разказ.

В центъра на „The Billion Dollar Spy” е Брад Рийд, който едва пристигнал в щаба на ЦРУ в Москва, е потърсен от съветския инженер Адолф Толкачев. Шефовете на Рийд го предупреждават, че Толкачев очевидно нарочно е изпратен от КГБ, за да подмами американския агент, но той игнорира началниците си и развива уникална връзка и истинско приятелство с руснака, който изглежда, че просто иска да предпази семейството си и да им помогне да избягат от корумпирания режим в Съюза. Доверието, което Рийд дава на Толкачев, е възнаградено, когато руснакът предава истинска съкровищница от военни тайни.

От 1979 до 1985 година, благодарение на данните, които Толкачев предава, американските лазерни навигационни и радарни системи „дръпват“ неимоверно много, което измества баланса на силата между Изтока и Запада. Толкачев получава възнаграждение в размер на десетки милиони, ала икономиите, които са се акумулирали в технологичните иновации на САЩ благодарение на неговите данни, се изчисляват на милиарди долари, заради което на Толкачев е лепнат прякора „шпионин за милиарди“. Говори се дори, че негов портрет с шпионска камера в ръка все още виси на стената в щаб-квартирата на ЦРУ. През 2015 година ЦРУ разсекретява над 900 страници с подробно описание на действията на Толкачев. Именно по тях Хофман написва своята книга.

Допълнителен интересен момент е, че за Брад Рийд и Адолф Толкачев успехът има тежка лична цена от гледна точка на техните семейства, а впоследствие шокиращо предателство ги поставя и в смъртна опасност. Надяваме се „The Billion Dollar Spy” да отрази подобаващо и тази част от историята и се радваме, че в двете главни роли ще видим прекрасните Арми Хамър като Рийд и Мадс Микелсен като Толкачев, които със самото си присъствие са способни да предадат на образите правдоподобност и дълбочина.

Арми Хамър в последните 10 години ни прави все по-добро впечатление с разнообразни роли, една от които беше в недооценения шпионски комедиен екшън „Мъжът от U.N.C.L.E.” – там обаче той беше от другата страна на Желязната завеса и играеше ролята на руснака. Мадс Микелсен пък веднага го виждаме в ролята на напрегнатия, преследван и параноичен инженер, който обаче взима трудното решение и се поставя в опасност, за да осигури по-добър живот на семейството си (малко ни напомня на героя му от „Rogue One”). Но всъщност ние просто сме големи фенове на Микелсен и винаги се радваме, когато разберем, че ще го видим в такъв тип сравнително високопрофилен проект.

Режисурата на „The Billion Dollar Spy” е поверена на Амма Асанте, която познаваме от биографичната костюмна драма „Belle”, а с адаптацията на книгата на Дейвид Хофман се нагърбва сценаристът Бенджамин Огъст („Remember“). Продуценти са Walden Media, които работят заедно с носителя на „Оскар“ Акива Голдсман и Грег Лесанс от Weed Road Pictures. Началото на снимките се очаква догодина в източна Европа, а HanWay Films ще имат грижата да предложат за продан бъдещия шпионски трилър на предстоящия American Film Market. Предполагаме, че лесно ще се намерят кандидат-разпространители – с теми като Студената война, предаване на съветски тайни, ЦРУ и трилър атмосфера, пък и с помощта на Микелсен и Хамър е лесно да се привлекат зрители.

Остава само да се възстанови и световният показ на филми в приемливи параметри – пандемичните ограничения продължават да оказват жестоко влияние на целия бизнес и за момента никой не е наясно колко време ще е нужно за възстановяване на нормалния ритъм в киноиндустрията…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *