През дългите дни и вечери на тази пробита пандемия, от която толкова ни е писнало, че не е истина (а тепърва се очертават трудни времена), често се чудим защо при положение, че доста киносалони по света са отворени, а конкуренция практически липсва, студиата не пускат на екран по-малките си филми, които така и така хвърлят по платформите. Разбира се, знаем, че причините са финансови (филмите не се появяват просто така в кината – имат си сериозни разходи), но според нас един премерен риск за определени заглавия може да бъде успешен за всички – студиа, киносалони и зрители.

Е, на пръв поглед изглежда, че може да имаме леко раздвижване в тази посока, защото вчера от 20th Century Studios обявиха, че пускат на екран едно от по-нископрофилните си хорър заглавия – „Кухия човек“ („The Empty Man“). Само дето има едно „но“. Ще попитате защо, нали точно за това ни беше приказката. Така е, но ние имахме предвид премерен риск, докато тук оставаме с впечатление за тотално безхаберие. Disnеy просто се отървават от един от филмите на Fox, с които се сдобиха при закупуването на компанията и за които хич не им дреме. Премиерата е обявена за петък (да, този, който сега идва) и реално няма никакво време за реклама – очаква се само един трейлър да е достатъчен, но нещата не работят така, при все че е сезонът на Хелоуин и един хорър пасва чудесно.

Но да не философстваме излишно, важното е, че ще има нов филм на екран (да, той присъства и в родния календар), при това в жанр, който харесваме. „Кухия човек“ е адаптация по едноименната поредица комикси на Boom! Studios, дело на Кълън Бън и Ванеса Р. Дел Рей, и разказва за бившия полицай Джеймс Ласомбра (Джеймс Бадж Дейл), който е въвлечен в разследването на мистериозното изчезване на група тийнейджъри – случай, който местните хора приписват на градска легенда, позната като Кухия човек. Все още борещ се с травмата от трагичната загуба на съпругата и сина си, Джеймс следва откъслечните улики и докато се опитва да открие смисъл в отделните парчета от пъзела, попада на тайна организация, която се опитва да призове ужасяващо мистично създание.

Вижте трейлъра.

Ще кажете, три тона писание за подобен генеричен трейлър просто не си заслужава. Може да е така, може и да не е така. Наистина „Кухия човек“ изглежда като сериозно клише, в което „Някой-си (Кенди, Слендър, Уотевър) мен“ преследва група тийнейджъри, осмелили се да го призоват (или като кажат името му, или като се настанят в къщата му, или като духнат в бутилка на мост, wtf?), но хора, гледали филма, споделят, че историята е доста по-различна (и комплексна) и тийн частта е една много малка част от митологията за Кухия човек. Също така споделят, че връзката с комиксите е минимална – нещо, което можем да потвърдим и ние, тъй като сме чели половината от тях.

С две думи, очакваме „Кухия човек“ да е тъпотийка, но въпреки това да ни предложи приятно кино-преживяване – при този род филми, които доста харесваме, нямаме нужда от кой знае колко, за да останем доволни. Пък и вече има един сериозен плюс в лицето на Джеймс Бадж Дейл, който ни е ужасно симпатичен. Между другото, режисьорът Дейвид Прайър е правил доста документални видеа „Зад кулисите“ за филми като „Лоши момчета“, „Господар и командир: Далечният край на света“, „Капитан Филипс“ и много от режисьорските проекти на Дейвид Финчър.

Вижте и официалния постер.

empty_man_xlg

Режисьор и сценарист на „Кухия човек“ („The Empty Man“) е Дейвид Прайър („AM1200“), по поредицата комикси на Кълън Бън и Ванеса Р. Дел Рей. В ролите са Джеймс Бадж Дейл, Марин Айрланд, Стивън Руут, Рон Канада, Роберт Арамайо, Джоел Кортни, Ерън Пуул, Саманта Логан, Саша Фролова и др.

Премиерата е на 23 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Been there, done that – но е хорър и ще му се отдели някакво внимание 🙂

    1. вЕрвам ти – другата седмица излиза по кината. ще дам мнение като го гледам 🙂