nightbreed-00-20201002

Клайв Баркър е един от тези писатели, които, въпреки спорадичните екранизации на негови произведения през годините, никога не получават нужното уважение, което заслужават. Повечето филми или разполагат със смешен бюджет и невъзможността да разгърнат максимално визията на своя създател, или страдат от редица проблеми по време на снимките, което толкова си личи, че води до крах в боксофиса. Истината е, че много от тези проекти в последствие успяват да си спечелят любовта на феновете и да достигнат дори култов статус.

Именно такъв е случаят с екранизацията на „Cabal”, която самият Баркър пише и заснема през 1990 година под името „Nightbreed”. Филмът разказва историята на изтормозен млад мъж, който открива скрит и древен град на чудовища, опитващи се да живеят тихо и в мир с хората. Разбира се, нещата не се развиват по план и скоро те ще трябват да водят борба за оцеляване както срещу полицията, така и със садистичен сериен убиец (в ролята е Дейвид Кроненбърг), който си е набелязал главния герой за изкупителна жертва.

Клайв Баркър от няколко години се опитва да съживи този проект. Последните новини бяха през 2018 година когато авторът съобщи, че SyFy ще се заемат с направата на сериал по книгата. За щастие на всички фенове проектът не е мъртъв, а дори има и раздвижване. По време на промоция за предстоящия филм „Books of Blood” самият Баркър съобщи, че режисьорът на „Trick n’ Treat” и „Godzilla: King of the Monsters Майкъл Дохърти е избран да оглави продукцията. Работата по сценария също тече с пълна сила.

Припомняме ви, че английският писател и художник се радва на изключително засилен интерес през последната година. През следващата седмица ще можем да гледаме споменатия „Books of Blood”, който използва за вдъхновение титулярния разказ от сборниците със същото име. За съжаление, премиерата на вече завършената нова версия на „Кендимен”, също по разказ от въпросните „Кървави книги”, беше отложена за следващата година и феновете ще трябва да почакат. В същото време има цели два проекта (филм и сериал) в разработка, които са базирани на новелата „The Hellbound Heart”, позната като поредицата филми „Hellraiser” и които се очаква да видят бял свят през следващите една или две години. Интересен факт е, че Майкъл Дохърти участва като сценарист и изпълнителен продуцент и в телевизионната версия за Пинхед за HBO.

Тук ще си позволим да отворим една скоба и да кажем, че горното ни дава плахата надежда за едно бъдещо обединяване на вселените на тези два свята, подобно на „Пришълецът срещу Хищникът”. Идеята не е чужда на много фенове, които вече са се запознали с поредицата комикси „Nightbreed/Hellraiser: Jihad”, изправяща ценобитите срещу техните най-големи врагове, създанията на нощта от Мидиан, в кървава свещена война. Поне можем да си мечтаем. Затваряме скобата.

На този етап липсва повече информация за сериала „Nightbreed”, но Клайв Баркър ни уверява, че в момента работи усилено по сценария заедно с Джош Столбърг, за да може да поднесат една модерна и актуална за днешното време версия. Ние със сигурност ще следим с интерес развитието на този проект и ще ви държим в течение

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Наскоро гледах филма за пореден път – добър е, но определено му личи, че е имал нужда от още малко работа. Да бяха направили римейк – стига с тия сериали…

    1. Много се целят вече в телевизията. Не знам защо и аз, сигурно е по-лесно 😀 Но аз като фен на филма се надявам да се получи нещо добро (особено с толкова дейно участие на Баркър). Само това модернизиране и актуализиране ме притеснява, но се надявам да не оправдаят опасенията ми.

    2. Стрийминг платформите превзеха съзнанието на хората и в момента е кървава битка между платформите за повече очи, които да зяпат по цял ден в тяхната паничка. Не се учудвам, че всичко започва да приема тв формат – няма лошо, стига историята да е добра. Ще почакаме ище видим. Баркър заслужава добро отношение. 🙂

  2. Oщe нe cъм гледал удължената версия, но ще й дойде времето. 🙂 Жесток филм.