video-captain-phillips-paul-greengrass-on-the-story-of-the-film-superJumbo

Винаги верен на неумолимото влечение към актуалните теми на днешния ден, Пол Грийнграс е решил какъв ще бъде следващият му филм – изборът му на тема е терористичната атака в Норвегия през 2011 година. Във фокуса попада ужасните престъпления, извършени от Андеш Берин Брайвик, описващ себе си като десен екстремист-християнин, ултранационалист и ксенофоб, който ненавижда мюсюлманите. Той смят асебе си за „рицар, посветен на спиране на вълната от мюсюлмански имигранти в Европа”.

Брайвик използва земеделската си компания за законно получаване на големи количества изкуствени торове и други химикали за производството на взривни вещества. Първо купува малко количество експлозив от онлайн магазин, но впоследствие земеделските доставчици продават на компанията му шест тона химически торове. Подготовката на атаката срещу правителствения квартал в Осло е внимателна, терористът атакува с коли-бомби, заредени с игданит, които нанасят сериозни щети, парализират града и убиват 8 човека. След това с открадната полицейска униформа, екстремистът атакува лагер на младежката организация на Работническата партия на Норвегия на недалечния остров Ютьоя, където с карабина и полуавтоматичен пистолет разстрелва 69 младежи активисти на партията, сред които едно дете на 14 години и доведения брат на принцесата на Норвегия, ранява още 155 души.

След залавянето на откачения терорист е открит неговия „манифест” – компилация от различни писания от интернет, в който в рамките на 1500 страници детайлно описва факторите, които са „проводници на заплахата от ислямско господство над Европа, ислямизацията и арабизацията ѝ и превръщането ѝ в „Еврабия – това са „културният марксизъм”, заедно с либерализма и мулти-културализма, прокарван от Европейският съюз”. Брайвик е осъден на 21 години затвор, което е максимумът, позволен от норвежкото законодателство.

Според Deadline, Пол Грийнграс планира да започне снимки малко по-късно тази година в Норвегия с местни актьори, а Netflix застава зад проекта с бюджет от 20 милиона долара. Адмирираме усилията на тази компания да подкрепя проекти, които не винаги могат да разчитат на друго финансиране, и да осигурява шанс за разпространение – в избрани киносалони и в стрийминг платформата, на много независими и нискобюджетни проекти, които иначе трудно биха се срещнали (изобщо) с публиката.

След като се говори сериозно за съсредоточаване на вниманието на режисьора върху този филм по (за съжаление) болезнено актуална тема, вероятно проектът, посветен на Елиът Нес, ще изостане малко във времето. С каквото и да се заеме Грийнграс – ще го очакваме с нетърпение!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *