Когато разбрахме, че любимецът ни Джейк Джиленхол има интерес да продуцира и играе в римейк на чудесния датски филм „The Guilty”, много се зарадвахме и очаквахме този проект. И докато по него нямаше раздвижване доста време, сега вече има такова, защото екипът умно се е сетил, че този филм лесно ще може да се снима, съобразно всички пандемични рестрикции – с малко хора, в едно пространство, без струпване на статисти на малко място.

Припомняме, че в оригиналния филм става въпрос за полицай, който е понижен да отговаря на линията за спешни повиквания. Той разбираемо е крайно недоволен от поставената задача, но случайно попада на паникьосано обаждане от жена, която е отвлечена. Тогава той впряга всичките си знания, интуиция и ресурси да помогне на жената, седейки закован зад бюрото на телефонен диспечер. Филмът на Густав Мьолер е чудесен именно заради начина, по който използва лимитираното пространство, за да изгражда напрежение и всъщност разчита само на главния си актьор да предава цялата емоция, която иска публиката да чувства – задача, с която нямаме съмнение, че Джейк Джиленхол ще се справи повече от успешно.

Това, което ни притеснява обаче е, че споменатото раздвижване по подготвяния римейк се изразява в наемането на Антоан Фукуа за режисьор. Фукуа принципно е компетентен за типа филми, които прави, но точно в това ни е проблемът. В повечето случаи той предлага екшъни с много действие, което е не просто стилистично, а основополагащо за сюжетите му. Дори в „Обратен гард”, по който двамата с Джиленхол работиха (и традиционно актьорът се справи на висота) най-силно изпъкваше боксовата част, а всичко драматично и емоционално беше недоизпипано и съответно невпечатляващо и незапомнящо се. Не сме сигурни, че Фукуа ще може да преодолее всичките си инстинкти, на които си е изградил кариерата, за да снима подобаващо трилър в затворено пространство, който всъщност само следи как един човек седи на стол и говори по телефон.

За Джейк Джиленхол нямаме никакво съмнение, че ще се справи блестящо с ролята. Истината е, че заради неговото участие всъщност със сигурност ще гледаме „The Guilty”, защото той е добър дори и в цялостно слаби филми. Участието на Фукуа в проекта обаче ни озадачава и за момента смятаме, че не е най-добрият избор. Но кой знае, може пък и да натрие носовете и да ни докаже, че не сме били прави и ще се справи чудесно. Стискаме им палци.

Римейкът на „The Guilty” ще бъде написан от Ник Пизолато, създателят на „Истински детектив“, което е също много добър знак за бъдещето на филма. Екипът се надява да влезе в продукция през ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. В почти съвършеният оригинал в рамките на 85 минути виждаме как човек, който е убеден, че е ок да продължава да лъже и да маже като стратегия в живота се трансормира в някой готов да поеме отговорност, да се изправи срещу истината и да си понесе съответните (тежки) последстия.
    Транформацията е същисваща, защото става в рамките на една вечер, в реално време…

    Разликата с подобния Locke с Том Харди, е че откриваме протагониста когато вече е взел това решение и се е качил на колата на път за новия си живот; въпросната трансормация е станала преди да започне филма, един вид.

    И в двете истории накрая сме на тяхна страна – колкото е невероятно да изглежда, че те ще направят (са направили) избора, който правят.

    Широката публика в Америка със сигурност е проспала датския оригинал… Джиленхол има сериозна възможност да направи нещо, което може да стигне до много хора.