Много дълго време се говореше за това дали стрийминг платформите не са заплаха за традиционното кино преживяване, но сега когато традиционно кино практически няма, с ръка на сърцето признаваме, че ужасно много се радваме на стрийминг гигантите. Да, те продължават да изкарват всякакъв контент, с който се опитват да привличат още и още потребители, но освен това, навлизайки в наградния сезон виждаме, че се интересуват и от нискобюджетни независими филми, които получават страхотни ревюта, а които може би иначе нямаше да можем да видим.

Точно такъв е случаят със „Sound of Metal” – дебюта на Дариус Мардер, който беше представен на миналогодишният фестивал в Торонто. Филмът обра овациите на критиката, но доскоро нямаше разпространител, докато преди няколко дни не беше купен от Amazon. Той разказва историята на барабанист в метъл група, който започва рязко да губи слуха си и е принуден да се бори с тази огромна загуба. В главната роля ще видим прекрасния Риз Ахмед, когото винаги сме харесвали, а за тази си роля получава някои от най-добрите отзиви в кариерата си.

Освен ролята на Ахмед, филмът също така получава множество похвали за иновативната си и силно въздействаща атмосфера. Звуковият дизайн имитира загубата на слуха на главният герой, което помага на зрителите лесно да се идентифицират с него и да съпреживяват проблемите му. От трейлъра по-долу се вижда, че използването на звука ще бъде ключово за филма и ни напомня доста на любимият ни „Нито звук“, където подобна техника беше използвана много ефективно, за да пресъздаде възприятията на глухият персонаж.

Тематичните въпроси в „Sound of Metal” също ни допадат доста. От една страна винаги е въздействащо да се гледа изследване на един герой, който губи способността си да практикува страстта си в живота, заради някакви външни фактори. Тук обаче изглежда ще видим не само отдаване на отчаянието, което идва от загубата на слуха за един музикант, но и новата общност, към която той се приобщава и как те го подкрепят, докато той се опитва да изгради живота си по съвсем нов начин. На Риз Ахмед  ще партнира Оливия Кук, която е позната от „Bates Motel“ и „Играч първи, приготви се“, но сме я гледали и в силния „Thoroughbreds”.

Ето го и официалният синопсис:

По време на няколко изпълнени с адреналин концерти, пънк-метъл барабанистът Рубен започва да изпитва периодична загуба на слух. Когато специалист му казва, че състоянието му се влошава бързо, той решава, че музикалната му кариера приключва, а с нея – и животът му. Приятелката му и партньорка в бандата Лу записва възстановяващият се хероинов наркоман в отдалечена къща за глухи наркозависими, с надеждата, че там ще му помогнат да остане трезвен и да се свикне с новата си действителност. След като е приет с отворени обятия в новата общност, където е приет такъв, какъвто е, Рубен трябва да избере между новото си спокойствие и амбицията, която някога го е ръководела. Използвайки стряскащи и иновативни методи на звуковия дизайн, Дариус Мардер вкарва публиката вътре в преживяването на Рубен, за да пресъздаде пътуването му в един рядко разглуждан свят.“

Sound of Metal” е написан и режисиран от Дариус Мардер. Филмът ще има лимитирана кинопремиера на 20 ноември, а ще бъде пуснат в платформата на Amazon на 4 декември.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 Comments

  1. Нещо ми подсказва, че това ще е филмът на годината! Стискам палци!

    1. Е ти се настиска от палци тая година 😀

    2. Аз съм казал още преди 3 седмици кой ще е филмът на годината 🙂

  2. „Нито звук“ ви е любим??? Това е троленето на годината. Единственото по-глупаво от филма е книгата.