Преди няколко дни се появи трейлър на един пре-любопитен документален проект на Netflix, чиито изпълнителен продуцент е Дж. Дж. Ейбрамс – „Challenger: The Final Flight“. Историята на трагедията с изстрелването на совалката „Чаланджър“ през 1986 година ще бъде разказана в поредица от четири части, като целта е да се отдаде почит на астронавтите, които са били на борда на този космически кораб.

В документалния поглед към миналото са включени и разговори с членове от семействата на екипажа в опит да се обрисуват техните портрети – на хора, които са потеглили в своята мисия с истинска вяра в успеха на начинанието…

Милиони американци, включително и много ученици, гледат на живо по телевизията изстрелването на совалката „Чаланджър“ на 28 януари 1986 година, която се разпада във въздушното пространство 73 секунди след началото на полета. Част от разследванията на комисията, назначена от президента Роналд Рейгън, доказват, че ръководството на NASA не е обърнало сериозно внимание на предупрежденията от инженерните специалисти за опасността от изстрелване на совалката, предизвикана от ниските температури същата сутрин и са „пропуснали“ да докладват тези и други съображения, свързани с технически детайли, на по-високите по ранг и отговорности техни началници. Режисьорите Стивън Лекарт и Даниел Джъндж се опитват да анализират „процеса на вземане на решения, който се оказва фатално неправилен“, както и механичните пропуски, които водят до трагедията – интервюирани са бивши служители на NASA и инженери, които са работили по ускорителите на двигателя и са повтаряли неколкократно опасенията си по повод неговата сигурност.

В „Challenger: The Final Flight“ са използвани съвсем нови интервюта, видео от тренировъчния процес на астронавтите и непоказвани архивни материали, които ще дадат на зрителите възможност да се превърнат в свидетели на емоционални моменти „зад кадър“ от подготовката за този полет, превърнал се в трагедия. Режисьорите са и продуценти на сериала, а в екипа на изпълнителните продуценти, заедно с Ейбрамс, са Глен Зипър, Бен Стивънсън, Рейчъл Ръш Рич и Шон Стюарт.

Премиерата на документалната поредица по Netflix е на 16 септември 2020 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *