Едно от най-интересните киносъбития в столицата – международният фестивал за документално кино, посветено на изкуството, „Master of Art” е факт за пети път, като тазгодишното издание се провежда под надслов „Прегърни изкуството“.

Както и всички други световни кинофоруми, така и „Master of Art“ беше повлиян от пандемията от коронавирус, в резултат на което част на фестивала се проведе онлайн. От 27 август обаче филмите от програмата могат да бъдат гледани на голям екран във Френски институт в България, зала „Славейков“.

По-долу ще откриете кои филми може да видите на кино в рамките на „Master of Art“ до 24 септември, а повече подробности за програмата, цените на билетите, както и за условията за посещение на прожекциите ще намерите на официалните сайтове на фестивала и Френския институт в България.

четвъртък 3 септември, 18:30 ч.

МОРИС БЕЖАР: ДУШАТА НА ТАНЦА

Белгия (2018), 52 мин.

Режисьори: Анри дьо Жерлаш, Жан дьо Гариг

Морис Бежар е несъмнено Създателят, позволил танцът да стане достъпен за най-много хора. Чрез няколко емблематични балета, непубликувани архиви и нови разкази се разкрива творческия процес на този многолик човек. Мъж, оставил следа и душа в танца.

ddft45nnbr-20200909

петък 4 септември, 18:30 ч.

ЛУЧИТА УРТАДО: ЕТО МЕ

САЩ (2019), 10 мин.

Режисжор: Йън Форстър

След като най-после получи признание от света на изкуството в края на деветото десетилетие от живота си, художничката Лучита Уртадо размишлява за близо 80-годишната си кариера и за интереса си към връзката между човешкото тяло и естествения свят — централно вдъхновение в творчеството ѝ. Родената във Венецуела и живееща в Санта Моника Уртадо си спомня детството си в Ню Йорк, първите уроци по рисуване и трудностите да създаде семейство, докато поддържа творческата си практика. „Нужна е много енергия, за да живееш като родител и художник“ — казва Уртадо. „Истински можех да рисувам само нощем, след като всички вече бяха заспали.“

МАГЬОСНИКЪТ ПАНТОНИО

Франция (2019 г.), 51 мин.

Режисьор: Жером Тома

Вижте най-невероятния художник на света, който рисува най-високата улична картина в Европа не къде да е, а в Париж, града на изкуствата.

събота 5 септември, 18:30 ч.

МАЕСТРО: В ТЪРСЕНЕ НА ПОСЛЕДНАТА МУЗИКА

Франция, Италия (2018 г.), 74 мин.

Режисьор: Александър Валенти

Барлета, малък град в Южна Италия, един тих, но целеустремен герой е съживил историята на забравена музика. Повече от 20 години Франческо Лоторо, професионален пианист, обикаля Европа, за да търси и записва музика, композирана тайно в лагерите на Втората световна война. С помощта на съпругата си и шепа приятели той архивира над 4000 партитури, включително симфонии, опери, народни песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е удивителната история на една надпревара със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.

ertvbncce-20200909

четвъртък 10 септември, 18:30 ч.

ВИСОКО

България (2019 г.), 56 мин.

Режисьор: Николай Василев

„Отгоре нещата изглеждат различно, хората изглеждат дребни, но техните дейности са значими и техните поразии за съжаление се виждат повече. Най-трудно е да се издигнеш „над“ в мислите си, мисленето се променя най-трудно…“ Александър Иванов

„Високо“ е филм за свободния полет на един фотограф, който за 20 години e натрупал повече от 500 часа във въздуха с фотоапарат в ръцете си и е направил най-невероятните снимки „отгоре“ още преди да се появят дроновете…

петък 11 септември, 18:30 ч.

НОТР-ДАМ: ТАЙНАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ

Франция (2019 г.), 90 мин.

Режисьор: Емануел Бланшар

На 15 ти април 2019, очите на света гледаха как катедралата Нотр-Дам е обгърната в пламъци. Цялото човечество се страхуваше, че този шедьовър на готическата архитектура ще бъде изгубен завинаги – най-известната от катедралите, олицетворение на гения на средновековната изработка. Но Нотр-Дам удържана огнената стихия. Вече архитекти, инженери и занаятчии планират как да възстановят разрушеното. Чрез голямо историческо и научно проучване на строителството на Нотр-Дам, зрителят ще застане редом със строителите от вчера и днес, за да разберем огромните архитектурни, технически, човешки, финансови и политически предизвикателства, които се разиграха през бурната му история.

събота 12 септември, 18:30 ч.

РАЗГОВОР С РОМИ ШНАЙДЕР

Франция (2018 г.), 61 мин.

Режисьор: Патрик Жьоди

Декември 1976 г., Кьолн. Една нощ, когато е на върха на славата си, Роми Шнайдер дава уникално интервю на френски, езика на конфиденциалните и тайни неща, пред германската феминистка Алис Шварцер. Далеч от камерите актрисата избира тя да бъде нейният глас и да изрече неща, които самата Роми никога не е знаела как да каже — разминаването между иконата и жената, работата ѝ като актриса, връзката ѝ с Германия и всички социални проекции на една епоха, които приема върху себе си. Четиридесет години по-късно Шварцер поверява на Патрик Жьоди касетите с този разговор и пред камерата се връща към онази уникална нощ, когато Роми Шнайдер повдига воала над живота си.

Фестивали и награди:

  • Фестивал на историческите филми, Риека, Хърватия (2019)
  • Фестивал Il Cinema Ritrovato, Болоня, Италия (2019)
  • Fipa Festival International De Programmes Audiovisuels, Биариц, Франция (2019)

ertvbrtyy-20200909

четвъртък 17 септември, 18:30 ч.

ТУЛУЗ-ЛОТРЕК, ПРЕПУСКАЩИЯТ ПРЕЗ ЖИВОТА

Франция (2019), 52 мин.

Режисьор: Грегори Монро

Анри дьо Тулуз-Лотрек е най-известният художник на плакати – майстор на линията, движението и нетрадиционната композиция. Изключително плодовит автор на картини и рисунки, той е оставил 737 маслени платна, 275 акварела, 369 литографии и плакати и над 4700 рисунки. Изглежда е бил надарен с безгранична енергия и е успявал да преодолее болката и недъга си и да се хвърли в щура надпревара през живота, съчетавайки разюздани развлечения и удивително творчество.

Тулуз-Лотрек скъсва с буржоазната традиция в изкуството и намира вдъхновение в кабаретата, театрите и ежедневната среда на проститутките, които посещава често, и изобретява нов вид изобразително и плакатно изкуство, което изпреварва времето си и проправя пътя на днешната реклама.

петък 18 септември, 18:30 ч.

ЖАН-ПОЛ ГОТИЕ – ШАНТАВ И ШИК

Франция (2019), 100 мин.

Режисьор: Ян Л’Еноре

Вдъхновен още като момче от спектаклите на легендарното парижко кабаре „Фоли Бержер” (открито, впрочем, точно преди 150 години), модният дизайнер Жан-Пол Готие винаги е искал да постави свое шоу там. „Но каква история бих могъл да разкажа?”, се чуди той в този документален филм, разказващ за 6-месечната подготовка на спектакъла “Mine”. Съчетавайки мода с кино, танци и театър, ревюто, чиято премиера бе на 2 октомври 2018 г., предлага ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера, за когото израза „ужасното дете” вече се е превърнал в клише. Прочут сред киноманите с работата си по костюмите на Петият елемент и Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник, както и сред поп феновете заради сутиена с конусите на Мадона, той се слави и с вмъкването на мечета или садо-мазо мотиви в своите дрехи. Шоуто отдава почит и на историята на самото вариете „Фоли Бержер”: поклон пред легендата от 20-те години Жозефин Бейкър и нейната емблематична пола от банани, този път инкрустирана с кристали „Сваровски”.

събота 19 септември, 18:30 ч.

ДОРА МААР – МЕЖДУ СВЕТЛИНАТА И СЯНКАТА

Франция (2019 г.), 52 мин.

Режисьор: Мари-Ев дьо Грав

Потапяйки ни във фотографиите и картините на Дора Маар, филмът проследява смайващия път на една уникална личност, като създава точна представа за „Плачещата жена“. Освободено от тази асоциация, творчеството ѝ се утвърждава едновременно като съществено и изключително, разкриващо завършен творец, изцяло принадлежащ на времето си, както и многолика жена в търсене на истината и абсолюта.

ertvggbrtyy-20200909

четвъртък 24 септември, 18:30 ч.

ШИРО ТАКАТАНИ – МЕЖДУ ПРИРОДАТА И ТЕХНОЛОГИЯТА

Франция (2019 г.), 52 мин.

Режисьор: Джулио Боато

Широ Такатани е японски мултидисциплинарен артист, който съчетава природни елементи, като вода, облаци и пясък, с оптически технологии и видео, философия, литература и изпълнителски изкуства. Забележителната му кариера включва внушителни спектакли, 3D интерактивен фонтан, който служи като прожекционен екран, инсталации от цветове и още творби, с които Такатани цели да достигне „отвъд видимото“.

Част от документалния филм, посветен на неговите ярки артистични творения, е заснет в Пловдив през 2017-а година. Тогава Такатани представи за първи път пред българска публика спектакъла „ХРОМА“ в рамките на международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK.

Фестивали:

  • ART FIFA International festival of films on art, Montreal, Canada (2019);
  • SIFA Singapore Festival of Arts (2019).

119025133_3295127770570896_7609128903564104015_n

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *