Първият трейлър на документалното съкровище „Dawson City: Frozen Time” е буквално машина на времето – връща всички един век назад, когато в северния град, „на финала на дистрибуторската мрежа” са се прожектирали филми от класическата ера на нямото кино. През 1978 година по време на строителни дейности съвсем неочаквано е открит склад, в който са се съхранявали филмови ленти – нитратни копия от 10-те и 20-те години. Документалният филм на Бил Морисън разказва историята на тези забравени, смятани за изгубени филми – и прави това почти изцяло чрез откъси от самите тях, комбинирани с архивни документи, интервюта, исторически фотографии, а за музикална основа служат композициите на Алекс Сомърс, сътрудник на исландското музикално явление „Sigur Rós”.

Тази уникална мозайка е конструирана от късчета, останали от 533 нитратни филмови копия от началото на ХХ век. Град Доусън се намира на около 350 мили южно от Северния полярен кръг и започва да се разраства в самия край на ХIХ век, точно по времето на изобретяването на кино-проекторите. Това са годините и на златната треска в Клондайк, която води над 100 хиляди души в региона. Филмите, създавани тогава, стигат до Юкон, но много рядко или по-скоро никога не се връщат в обратната посока. Към края на 20-те години над 150 хиляди метра филми вече са били събрани в мазето на местната библиотека, като голяма част от тях са били преместени в градското игрище за хокей, където са складирани и заровени. Тези ленти виждат отново дневна светлина, когато булдозер разкопава паркинг в подготовка за строителство на нов център за почивка… „Dawson City: Frozen Time” разказва уникалната история на града на канадската „златна треска” чрез съдбата тази уникална филмова колекция – изгубена, заровена, преоткрита и спасена…

Изглежда страхотно и със сигурност е супер-любопитно да се види подобно документално творение – това ще стане на 9 юни в IFC Center в Ню Йорк и на 16 юни в Nuart Theatre – Лос Анджелис. Както може да се очаква, филмът ще има и разпространение на кино в Щатите, защото киноразпространението там стига и до най-северните точки на земното кълбо, както стана ясно – от началото на киноисторията.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Йей,

    Като дете, израснало с разказите на Джек Лондон, ще ми е доста интересно да се мушна в тия нитратни ленти.

  2. Съгласно традицията, у нас тоя филм може да го видим… след 20 години.

    1. Не е изключено да го мушнат в някой фестивал, а и вие имате вече достатъчно силна аудитория, така че you never know! ?