Cthulhu fhtagn!

Не е тайна, че сме фанатични поклонници на великия Хауърд Филипс Лъвкрафт (1890–1937), автор на знаменити и революционни за „страшната“ литература и за популярната култура истории като „Сянка над Инсмут“, „Зовът на Ктхулу“ и „Подир сънищата – към незнайния Кадат“. Повлиян от автори като Матю Грегъри Луис, Брам Стокър, Артър Макън, Робърт Чеймбърс и Абрахам Мерит, но и на свой ред повлиял – на съвременни писатели като Робърт Блох, Алберт Пиньол, Стивън Кинг, Нийл Геймън и Джон Ланган, хорър патриархът от Провидънс създава и налага концепцията за т. нар. космицизъм, който е едновременно естетика, жанр и дори философия. Ефектът на творчеството му е внушителен и напуска пределите на писаното слово, мигрирайки в киното, гейминга, музиката, комиксите и изобразителното изкуство.

Миграцията достига и телевизията. Този август е месецът на „Страната на Лъвкрафт“ – амбициозен, зрелищен и високопрофилен проект, базиран върху едноименния роман на Maт Ръф, продуциран от Джордан Пийл и Миша Грийн и развиващ сюжет, вдъхновен от Лъвкрафтовата митология. Населен с всевъзможни твари, напуснали селенията на космическия ужас и плъзнали из щатския прованс в епохата „Джим Кроу“, сериалът е солидна доза филмов адреналин, но въпреки шокиращите си и напрегнати моменти, не е предвиден само за крайни фенове и навярно ще допадне на широк кръг зрители. Успоредно с фантастичните си и приключенски мотиви, „Страната на Лъвкрафт“ се опитва да задълбае и в темата за расовата сегрегация, която в средата на XX век все още има ключова роля в Америка, което води до неизбежен (колкото буквален, толкова и логичен) социален коментар.

Естествено, при такъв потенциал появата на „Страната на Лъвкрафт“ е задължителна за нашия видео подкаст и неуморимата вулгарна тройка Мартин „Циничния Елф“ Ангелов (водещ), Благой Д. Иванов (гост 1) и Димитър Дринов (гост 2) се зае да представи на своята аудитория първия от предвидените няколко лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria. Фокусът е предимно върху пилотната серия и с минимално количество спойлери, така че гледайте смело и не се притеснявайте, че ще ви разкрием ключови неща от фабулата.

Страната на Лъвкрафт“ е оригинален сериал на HBO и е наличен за стриймване в HBO GO, а ние сме все тъй налични за стриймване в YouTube, където можете да видите и чуете какво мислим за поредната нова рожба, вдъхновена от Лъвкрафт.

Видеото е част от лимитирани коментарни епизоди на Inglourious Kunts за HBO заглавия в платформите на Operation Kino и BoulevardBulgaria:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Любопитен подкаст. Въпреки като цяло позитивните и надъхващи коментари на авторите, вече изгледали част от епизодите, имам усещането, че това няма да е моя сериал посветен/вдъхновен от Лъвкрафт 🙂 …

  2. Доста плах коментар, което е разбираемо с оглед, че е поръчка от НВО. Надявам повече компании да се сещат и да ви ангажират! Иначе с оглед тематиката „по-големия ужас е расизма, а не Кхтулу“, разбираемо е и защо Влади го няма. 😀

  3. Много добре направен като картина, екшън, напрежение, но оттам нататък има какво да се желае.

  4. Изгледах половината сезон – има много позитивни неща (режисура, герои, ефекти, музика, грим), но има и няколко огромни минуса, които дърпат всичко назад и го превръщат в средняшки сериал.