След една драматична комедия, селектирана в конкурсната програма на Сънданс през 2013 година, сценаристът-режисьор Шака Кинг се занимава най-вече с телевизионни проекти, докато Warner Bros. не го ангажират за един филм, базиран на реални исторически събития. Съвсем не случайно „Judas and the Black Messiah“ носи това гръмко заглавие – в основата му е разказът за инфилтрирането на Уилям О’Нийл сред „Черните пантери“ и съдействието, което той оказва за убийството на Фред Хамптън. Главните роли – на споменатите двама герои, са поверени на ЛаКийт Станфийлд и Даниел Калуя, а ето какво гласи официалният синопсис:

Judas and the Black Messiah“ разказва за председателя (на „Партията на Черните пантери“ в Илинойс) Фред Хамптън, който е на 21 години, когато е ликвидиран от ФБР. Бюрото вербува дребен престъпник на име Уилям О’Нийл, който да им съдейства в „заглушаването“ на призивите и лозунгите на „Черните пантери“. Но тези машинации не успяват да ликвидират наследството на Хамптън и 50 години по-късно думите отново отекват, по-гръмко от всякога…

Тъй като не сме привърженици на екстремните изказвания и действия в нито една от посоките, според нас радикализирането на противоречията между хората на расова основа е тотално ненужна отживелица, която обрича човечеството на все по-сериозно затъване в повсеместната омраза – а тя, за жалост, владее и съвремието ни…

Може тъмнокожите момчета добре да се справят с актьорските си задачи, може историческите събития да са предадени достоверно съобразно информацията, запазена в архивите – ок, дори и да е така, всякакви възгласи, които наподобяват евангелистко празнословие и служат за зомбиране и/или нахъсване на човешки маси от сляпо вярващи последователи според нас е престъпление спрямо човешкия разум, и би трябвало да подлежи на преследване от силите на реда и закона.

Може и да се наложи да му хвърлим един по-сериозен поглед на филма, особено ако щатските академици решат, че е „политически коректно“ да му обърнат специално внимание, но това няма да промени отношението ни към темите, свързани с изостряне на напрежението поради расови предразсъдъци.

Сценарият на „Judas and the Black Messiah“ е дело на неговия режисьор в съавторство с Уил Берсън, Кени Лукас и Кийт Лукас. В актьорския екип са още Джеси Племънс, Доминик Фишбек, Аштън Сандърс, Мартин Шийн, Алгий Смит, Даръл Брит-Гибсън, Доминик Торн, Амари Чийтъм, Кейлъб Ебърхард, Лил Рел Хоуъри и др.

Warner Bros. са обявили, че трябва да очакваме премиерата на филма на кино, но без конкретна дата, най-вероятно и за по-сигурно в официалните регистри фигурира неопределеното „2021“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *