Вдъхновението е навсякъде и възможностите за разказване на интересни истории са безкрайни, дори и в ситуация на пандемия. Представяме на вниманието ви антологията „Вкъщи“ („W domu“), в която едни от най-известните режисьори в Полша изследват живота по време на изолацията, наложена на населението заради пандемията.

HBO Европа даде зелена светлина на 16 творци (два от проектите са в колаборация от по двама) за създаването на 14 късометражни филма, обвързани помежду си единствено от темата за изолацията. Условието е сюжетът им да се развива тук и сега по време на обявеното положение на пандемията, а продължителността на всяка история не трябва да надвишава 10 минути. Режисьорите трябва да заснемат кадрите самостоятелно за четири седмици, като форматът и жанрът зависят от тях.

Изабела Лопух, ръководител „Оригинални продукции“ в HBO Полша, споделя:

Докато човечеството е в затворено, изкуството надхвърля границите и не знае ограничения. „Вкъщи“ е проект, създаден като продукт на художествената свобода, творческа хроника на ограничените свободи на личността. Надявам се, че това ще бъде една стимулираща и трогателна история за човешките терзания в състояние на преход към новото нормално – преминаването от свят, който имаше една структура, към необходимостта да го предефинираме наново.

Изпълнителният вицепрезидент „Оригинални програми и продукции“ на HBO Европа, Антъни Рут коментира за проекта:

Повече от всякога видеосъдържанието и филмите са жизненоважен начин за свързване на хората и всеки от тези кратки филми ще разкаже силна, отличителна история, базирана на споделен опит. Горд съм, че наред с антологичната ни серия „Вкъщи“, която стартирахме преди месец в Испания, имаме възможност да работим с режисьори в Полша. В този предизвикателен за всички момент, можем да предоставим платформа, от която творците могат да вдъхновят и забавляват публиката, докато стане безопасно да се контактува с нея както преди.

Филмите, направени като част от проекта, ще бъдат достъпни за гледане след няколко седмици в онлайн стрийминг платформата HBO GO в Полша, а за България и останалите територии на HBO в Европа се очакват по-късно през лятото.

Творците, които участват в проекта са Яцек Борцух („Всичко, което обичам“), Андрей Драган, театралният режисьор Кшищов Гарбачевски, Рената ГочоровскаМагнус Фон Хорн („Нарушител“), Павел Ложински, Ян Матушински  („Последното семейство“), Томек Попакул („Acid rain“), Йежи Сколимовски (носител на Златен лъв за 2015 във Венеция), Кшищоф Сконечни („Заслепени от светлините“), Малгожата Шумовска  (Сребърна мечка‘ 2018 за „Тяло“) в колаборация с оператора Михал Енглерт („Всичко, което обичам“, „Тяло“), Ана Замецка („Communion”) в колаборация с оператора Сун Рае Чо и Ксавери Жулавски („Полско-руска война“).

Home_Renata_Gąsiorowska Home_Pawel_lozinski Home_Jan_Matuszynski Home_Anna_Zamecka_Sung Home_Malgorzata Szumowska_Michal Home_Magnus_von_Horn Home_Krzysztof Home_Jerzy

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *