Тазгодишната категория за чуждоезични филми в номинациите за „Златен глобус” 2013 беше една от най-силните (да не кажем и най-силната) – петте заглавия бяха „Миналото” на Фархади, „Ловът” на Винтенберг, „Синьото е най-топлият цвят” на Кешиш, „Голямата красота” на Сорентино и „The Wind Rises” на Миазаки – и бяхме изключително любопитни да видим какво ще ни предложат „Оскарите”.

Е, вчера Американската кино академия представи 9-те филма (от общо 76 кандидати, сред които и българското предложение „Цветът на хамелеона”), които ще се борят за номинация. Вижте ги.

Краят на омагьосания кръг – реж. Феликс ван Хрунинген (Белгия)
Епизод от живота на събирача на желязо – реж. Данис Танович (Босна и Херцеговина)
The Missing Picture – реж. Рити Пан (Камбоджа)
Ловът – реж. Томас Винтерберг (Дания)
Two Lives – реж. Георг Мас (Германия)
Великият майстор – реж. Уон Кар-уай (Хонконг)
Голямата тетрадка – реж. Янош Сас (Унгария)
Голямата красота” – реж. Паоло Сорентино (Италия)
Omar – реж. Хани Абу-Асад (Палестина)

Веднага се забелязва липсата на „Миналото” на Фархади, което за нас е изненада, при това неприятна. Просто не виждаме как Великият майстор” е по-добър. The Wind Rises” на Миазаки не сме го гледали, но сме сигурни, че и той е по-добър. Също така, специалистите очакваха и „Wadjda” да се сдобие с номинация, но и той не е минал пресявката. Радва ни включването на „Краят на омагьосания кръг”, който вече беше показан у нас еднократно, а според предварителната информация ще може да бъде видян още няколко пъти.

Нашият личен фаворит „Синьото е най-топлият цвят” поне е дискриминиран заради естеството на разпространението си  (премиерата му е след крайния срок на Академията), а не на базата на качествата му.

Финалните номинации за 86-те награди „Оскар” ще станат известни на 16 февруари, а церемонията, която тази година ще се води от Елън Дедженеръс, ще се проведе на 2 март.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Наистина, как може да не включат „Миналото“… А „Кръгът“ е чудесен филм! Радвам се, че са го оценили. „Ловът“ ще вземе, спор да няма!

  2. Кръгът е много хубав, но като цяло селекцията на Глобусите е по-добра. Който не е гледал „Голямата красота“, да не се обажда кой трябва да вземе!!!!

    „Великият майстор“ е приятно гледиво, но наистина не е за тук. Събирачът на желязо и филмът от Камбоджа са от политическа коректност. Немския не го знам.