Британската актриса Ромола Гарай е известна сред масовата публика с участията си в предимно романтични и драматични продукции за киното и телевизията. Тя има номинации за „Златен глобус” и БАФТА за ролите си в „The Hour”, „Emma” и „The Crimson Petal and the White”. Именно затова е изключително интересен изборът ѝ за режисьорски дебют в жанр, с който, поне на пръв поглед, няма много общо. Става дума за хорърa „Amulet”, на който тя е не само режисьор, но и сценарист.

Филмът вече направи своята премиера на фестивала в Сънданс през януари тази година, преди началото на цялата лудница. Повечето критици са на мнение, че Гарай е направила много силен дебют и определено е име, което феновете на жанра трябва да следят. Ние ще избегнем четенето на по-задълбочени ревюта, за да не си създаваме предварително мнение, но вие може да хвърлите поглед на първата реклама на „Amulet”, която се появи вчера:

Очевидно „Amulet” ще разчита на клаустофобичната атмосфера на прогнилата къща, на взаимоотношенията между двамата главни герои – Томаз и Магда, както и на дребните звуци, които със сигурност могат да ви направят впечатление от трейлъра. Изглежда интригуващо и се надяваме, че няма да се стигне до поредните клишета в стил „Заклинателят” за вселил се в майката демон. Стискаме палци Ромола Гарай да е подходила малко по-оригинално към сюжета.

Ето за какво ще се разказва в „Amulet”, а веднага след синопсиса ще откриете и официалния плакат на филма:

След като остава на улицата в родния си Лондон, бившият войник Томаз е отведен до прогнилия дом на Магда, самотна млада жена, която има нужда от помощ в грижите за умиращата си майка. Първоначално Магда не е особено въодушевена от странника в къщата, но постепенно го приветства като част от живота си и му позволява да помага с каквото е нужно. С времето Томаз свиква с рутината и дори развива чувства към младата жена. Всичко това обаче е помрачено от странни и необясними случки. Нещо не е наред с мистериозната възрастна жена, която никога не излиза от таванското помещение и дори е възможно Магда да е пленница на нещо зловещо и древно.

плакат amulet-poster-img02-20200701

Amulet” е режисьорски дебют на Ромола Гарай („The Hour”, „Emma”, „The Crimson Petal and the White”), която е и сценарист на филма. В ролите ще видим Карла Юри, Алек Секаряну, Имелда Стонтън, Анжелики Папулия и др.

Премиерата в САЩ е насрочена за 24 юли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Аман от къщи, да прекръстят целия хорър жанр на “имотни сделки” и да се приключва!

    1. И ти ядеш кюфтета по 200 пъти в годината ама не се оплакваш, нали? Същото важи и за безброй други манджи – въпросът е да намериш начин да използваш правилните „подправки“, за да направиш „манджата“ винаги вкусна. Факт е, обаче, че повечето холивудски „манджи“ са доста зле, така че стискаме палци тази да се „ядва“.

    2. Now there is an intricate analogy if there ever was one …

  2. Доста феминистично ориентиран филм, но въпреки това има интересни идеи и визия. Става за един път.