Въпреки че достатъчно пъти сме се разочаровали, когато се пренавием за разни проекти и особено адаптации на обичани оригинални произведения, все пак си има неща, които се развиват от години и ние си ги чакаме нетърпеливо, каквото ще да става. Един от най-добрите примери за това е подготвяната екранизация на култовия комикс на Нийл ГейманSandman”, публикуван от Vertigo.

За тази адаптация се говори наистина от много отдавна, но от миналата година вече знаем, че Netflix ще поемат юздите на проекта, което е чудесна новина, имайки предвид с колко пари разполагат да вкарат в подобно начинание. Още повече, че те в никакъв случай няма да цензурират или смекчат оригиналния текст на Гейман, тъй като нямат нужда да се съобразяват с възрастови ограничения за продукциите си.

Набързо припомняме, че „Sandman” проследява историята на Морфиъс – Лорд Сън, владетел на света на сънищата, който се оказва окован в човешкия свят за десетки години, след което се освобождава и тръгва да търси откраднатите си артефакти, с които ще възвърне силите си. По пътя му в историята се намесват братята и сестрите му – антропоморфните персонификации Смърт, Желание, Отчаяние, Лудост, Разрушение и Съдба, още известни като Безкрайните, а наред с тях и други познати герои като Луцифер, Джон Константин и Уилям Шекспир.

Всъщност се получи доста интересно, че докато Netflix адаптацията се подготвя и трябваше да започне дори снимки в началото на май, но се забави заради пандемията, ние все пак получихме едно наистина впечатляващо временно решение под формата на аудио книгата на комикса, която Audible пуснаха буквално преди дни. Ако случайно не сте чули, само ще споменем, че първокласният каст, който влиза в гласовите роли от комикса, включва Джеймс Макавой, Тарън Еджертън, Майкъл Шийн, Анди Съркис и самия Гейман като разказвача.

sandman-audiable-20200720

Разбира се, аудио вариантът не може да утоли жаждата ни да видим „Sandman” на екрана, но е една достатъчно добра алтернатива, докато си чакаме. Още по-интересното идва от факта, че покрай продукцията на аудио книгата, която Нийл Гейман в момента промотира, той започва да дава и повече подробности за екранизацията на Netflix. Основното и най-интересно, което научихме, е, че Гейман и шоурънърът Алън Хайнбърг в момента обсъждат какви промени могат да се направят по оригиналния текст, след като са видели какво работи и какво не, продуцирайки аудио книгата. Вече официално Гейман е обявил, че историята в сериала ще бъде осъвременена и действието ще се развива през 2021– т.е. Сън ще бъде затворен за 105 години, вместо 70.

Промяната ни е доста интересна, тъй като показва именно това, което авторът отдавна обещава – че докато феновете на оригиналния материал ще имат предимство пред новодошлите, все пак историята ще бъде достатъчно променена, че да държи интереса и на „посветените“. Другата чудесна новина е, че очевидно Нийл Гейман в момента е доста развълнуван и доволен от етапа на продукцията. Той казва:

Получавам имейли от дизайнерите и просто искам да ги покажа на всички, а знам, че не мога, те са напълно конфиденциални. Гледам ги и грея. Преди няколко дни ми изпратиха замъка на Луцифер и вратите на Ада, и други дизайни за Ада и аз само си мисля колко страхотно е това.

След повече от прекрасния резултат, който имахме възможност да гледаме с последната адаптация на Гейман – „Добри поличби”, стискаме всичките палци 11-те епизода, които Netflix подготвят за „Sandman”, да са отново със същото качество. Ще следим развитието на продукцията оттук нататък още по-изкъсо и ще споделяме всякакви обявления.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Едва ли има нещо, което да чакам повече 🙂
    Някой ден трябва да си дочета и комиксите…

    1. Солено е, но пък са 3000 страници ебаси… не знам, трудно ще се сдържа 🙂

    2. Отдавна е свален на харда, обаче ми се ще да си взема самия комплект – от чисто колекционерски съображения 🙂