Variety и Deadline съобщават, че режисьорът Антоан Фукуа („Тренировъчен ден“, „Бруклинските стражи“, „Закрилникът“) и суперзвездата Уил Смит ще работят заедно по „Emancipation“, разказващ за избягал роб, който през 1863 г. прекосява  Луизиана, за да се присъедини към армията на Съюза. Според информацията (и противно на очакванията), не става дума за тежка драма в стил „12 години в робство“, а за трилър, по-близък като тон до „Завръщането“ и „Апокалипто“.

Emancipation“ е по сценарий на Уилям Н. Колидж („Изход: Богове и царе“) и е вдъхновен от истинската история на Гордън (известен и като Питър) – роб в плантацията на Джон и Бриджит Лайънс в Луизиана, който решава да избяга, след като е бичуван брутално, почти до смърт, от един от надзирателите. Принуден да бяга, Гордън използва лук, за да скрие миризмата си и да заблуди кучетата на хладнокръвните си преследвачи, и се отправя през опасните блата на щата, за да стигне до гарнизон на армията на Съюза край Батън Руж, където се крие единственият му шанс за свобода.

Когато стига до дестинацията си, Гордън е прегледан от лекарите в армията, които са ужасени от белезите от бичуване по гърба му. Те правят снимка, известна като „the scourged back”, която е публикувана в множество вестници по целия свят като доказателство за бруталното отношение към робите в Америка и става причина за сплотяването на аболиционистите и присъединяването на много свободни чернокожи към Съюза.

Антоан Фукуа споделя, че за сценария на „Emancipation“ Колидж използва исторически документи, както и личния дневник на Гордън. Режисьорът добавя още:

Когато прочетох сценария си помислих „какво невероятно пътуване“ – да имаш възможност да направиш сърцераздирателен и повишаващ пулса филм. Рядкост е да имаш филм, който от гледна точка на забавлението има екшън, какъвто не съм виждал досега – истински екшън – човек бяга през блатата, за да спаси живота си, борейки се с алигатори и змии, преследван от хрътки, и влиза в Гражданската война, за да се бие срещу Конфедерацията. Не за да си отмъсти – това не е филм за отмъщение, а за свободата си и за да се прибере при семейството си. Дори и само на тази база смятам, че филмът трябва да бъде направен в епични мащаби.

Фукуа също така споделя защо според него Уил Смит е перфектен за ролята:

Не съм виждал такъв филм и такъв герой досега. Уил Смит е перфектен за него. Той има всички нужни качества. Всички знаем, че Уил е чаровен и талантлив актьор, че е здрав физически и сме го виждали да прави дълбоки роли в други филми. Когато обсъждахме, и двамата говорихме за този филм да изведем способностите си до ново ниво и да му се отдадем напълно по един честен, справедлив и истински начин. Той е фокусиран и сериозен актьор и продуцент. Уил го е грижа за всеки един аспект – от сториборда, до героите и техниката. Да имаш актьор, който дава сърцето си на проект като този… малка група хора са така. Дензъл Уошингтън, Том Круз, Леонардо ДиКаприо и Уил са от тези, които се гмурват с теб до края. Като режисьор не бих могъл да искам повече.

Класически приказки от задължителния тип. За Уил Смит нямаме съмнения, че може да се справи с подобна роля, но не сме сигурни, че Антоан Фукуа може да направи качествен филм – колкото повече години минават, все повече „Тренировъчен ден“ ни изглежда като случайност.

Трябва да отбележим и социалните и расови измерения на историята. Оказва се, че сценарият циркулира отдавна, а Фукуа и Смит работят тайно по него от две години и сега просто времената „налагат“ по-скорошната му реализация. И на всички ни е ясно, че „Emancipation“ ще носи доста повече тежест и ще бъде съден по съвсем различен начин от обикновен трилър за оцеляване в трудни условия. По тази линия може да чуете още доста неща от Фукуа в статията на Deadline.

Очевидно проектът за „Emancipation“ е в напреднал стадий, но реализацията му зависи от графика най-вече на Смит. В момента той е в средата на снимките (коронавирусът паузира нещата) на „King Richard“, чиито сценарий беше част от Черния списък за 2018. В него се разказва историята на Ричард Уилямс, който превръща дъщерите си Серина и Винъс Уилямс в световни тенис величия. От своя страна Антоан Фукуа е в постпродукция на фантастичия трилър с Марк Уолбърг „Infinite“, който разказва за група хора, които си спомнят всичко от поредицата си предишни животи.

Ще проследим каква ще е съдбата на „Emancipation“.

Scourged back
Scourged back

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Само скапаното име ме отказва!

    – Сине, 10 часа е, време е да лягаш!
    – Мамо, ама утре е почивен ден! Мога да си легна по-късно.
    – Сине, ние сме негри! За нас няма почивен ден!

  2. Oscar bait отвсякъде, но въпреки всичко, мисля че историята си струва да бъде разказана, а Смит ще пасне идеално.